Als elke Rotaryclub dat doet… weg polio!

14-10-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Rotaryclub Schiedam de Veste heeft met de verkoop van 115 doosjes tulpenbollen een opbrengst van 1725 euro gescoord. Maar omdat het opgehaalde bedrag wordt verdrievoudigd door de Bill & Melinda Gates Foundation, is het resultaat dat er 5750 vaccinaties tegen polio mogelijk worden gemaakt.

Tulpen tegen polio… Rotary internationaal kent dit jaar de End Polio Now-tulpenactie. De Schiedamse Rotaryclub De Veste sprong erop in en gisteravond werd in brasserie De Eenling op de Grote Markt 17 het resultaat bekendgemaakt. Help polio de wereld uit, dat is al tijdenlang het streven en klaarblijkelijk met effect dat polio alleen nog voorkomt in Afghanistan en Pakistan. Daar zijn honderdduizenden vaccinaties nodig en dan lijkt het door de Schiedamse Rotarians behaalde resultaat een druppel op de gloeiende plaat – “maar dat is de kracht van Rotary, dat we over de hele wereld met duizenden serviceclubs actief zijn”, zegt Chris Coppens, die in Schiedam de public relations verzorgt.

Veel van die clubs hebben zich geschaard achter de internationale campagne tegen polio en over de hele wereld geldt dat Bill en Melinda Gates met hun stichting de opbrengsten verdrievoudigen. Het doel moet in 2023 bereikt zijn. Daar is in totaal vierenhalf miljard dollar voor nodig.

Chris Coppens zegt dat het vaccineren op twee manieren gebeurt, via druppels in de mond (het komt dan via de darmen in de bloedbaan) en door te injecteren (dat werkt direct in het bloed).

De strategie om polio de wereld uit te krijgen loopt tot en met 2023. Rotary International en Bill en Melinda Gates willen in die tijd 4,5 miljard dollar bijeenbrengen.

De End Polio Now-tulpen bloeiden dit jaar in de Verenigde Staten van Amerika en in Europa, te weten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Zwitserland en Tsjechië. Tot nu toe hebben de Rotaryclubs in Nederland dit jaar met elkaar 570.000 euro bijeengebracht.Gerelateerd