Categorieën

Service

Afscheid nemen in Coronatijd blijkt intiemer

Afscheid nemen in Coronatijd blijkt intiemer
Gezond

Afscheid nemen in Coronatijd blijkt intiemer

  • Advertorial
  • 25-10-2020
  • Gezond
Afscheid nemen in Coronatijd blijkt intiemer

Op anderhalve meter afstand even tijd nemen om een mooie herinnering of groet op te schrijven; voor de familie fijn om allemaal terug te lezen; foto: Matrice


SCHIEDAM – Alles gaat anders in Coronatijden. Ook het definitief afscheid nemen van dierbaren. Toch slaat uitvaartonderneming Matrice zich met een zeker gemak door verwarrende tijden heen. Matrice is nu, tijdens deze tweede golf, beter voorbereid dan tijdens de eerste uitbraak van het Coronavirus. Dit geeft veel rust. Dat is fijn voor de families.

Dat zegt Helen Teunissen van de uitvaartverzorger. “We herkennen nu de ontwikkelingen, zijn minder overdonderd door wat er gebeurt.” De tweede golf lijkt op de eerste en situaties worden nu sneller herkend, aldus de Schiedamse onderneemster. “Piketpaaltjes zijn sneller gezet, we verstaan elkaar beter.”

Zoals afgelopen week, toen Matrice het afscheid van een Coronaslachtoffer organiseerde. “We weten nu wat er nodig is om veilig de overledene te kunnen verzorgen en vervolgens een uitvaart te begeleiden waar de familie, ondanks alle maatregelen toch goed op terug kan kijken”. Dat is écht het allerbelangrijkste!

Die rust en overtuiging weten de uitvaartbegeleidsters ook over te brengen op de familieleden en andere nabestaanden die zij ontmoeten. “Je merkt dat er meteen begrip is voor wat kan en niet kan. Als iemand hoest of andere klachten heeft dan doen we de aanname niet aan tafel bij de familie, maar telefonisch. Mensen snappen dat.” Dat heeft ook te maken met de manier waarop de medewerkers van Matrice zich opstellen en de beperkingen bespreken. Liefdevol en ervaren. Bij een aanname bij de familie thuis wordt het gesprek aan tafel gevoerd met twee nabestaanden. “Als er een derde of vierde familielid graag mee wilt denken, dan zitten die verder af”, aldus Teunissen.

En er is nog iets dat zij constateert: dat ondanks het verdriet van afscheid nemen en verlies en de soms wat absurde omstandigheden, het afscheid toch heel mooi kan verlopen. “De uitvaarten zijn vaak serener. We adviseren de nabestaanden om niet meer dan dertig mensen uit te nodigen voor de ceremonie. Het effect is dat het afscheid intiemer is.”

Momenteel is het mogelijk met bijvoorbeeld honderd mensen bij een uitvaart te zijn. Juist dezer dagen kwam in het nieuws dat het kabinet overweegt deze uitzondering op de ‘maximaal dertig regel’ te schrappen. Maar vooralsnog bestaat die mogelijkheid, om als vanouds met een grote groep bekenden, vrienden, buren en relaties afscheid te nemen. Wat natuurlijk heel fijn is. Alleen moet daarvoor dan wel uitgeweken worden naar een hele grote ruimte, zoals een grote kerk, vanwege de anderhalve meter. “Maar in zo’n grote ruimte, ver uit elkaar, kan je je wel een beetje verloren voelen”, aldus Teunissen. “Het lijkt dan wat te ontbreken aan intimiteit.” Zij adviseert daarom soms het gezelschap kleiner te houden en bijvoorbeeld via een goede livestream te zorgen dat mensen op letterlijk wat meer afstand van de overledene, elders toch mee kunnen leven.



Matrice Uitvaartbegeleiding

Prins Bernhardlaan 121, Schiedam

Meer over Matrice Uitvaartbegeleiding →