ACM: akkoord met plannen Franciscus Gasthuis & Vlietland

14-09-2017 Gezond Redactie

ROTTERDAM / SCHIEDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) te horen gekregen de zorgactiviteiten van "Havenziekenhuis en Instituut voor Tropische Ziekten" over te mogen nemen.

Het gaat met name om de specialismen urologie, keel-, neus- en oorheelkunde (kno), longziekten en cardiologie van het Havenziekenhuis. De ACM heeft deze krachtenbundeling onderzocht. De NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit, gaf eerder al goedkeuring voor de stap. Zie dit artikel van 22 augustus.

De ACM heeft gekeken wat de overname van de specialismen betekent voor de markten voor klinische en niet-klinische urologie, kno, longziekten en cardiologie. De autoriteit constateert dat er een overname 'voldoende concurrentie op het gebied van bedoelde specialismen in het werkgebied van Franciscus Gasthuis & Vlietland overblijft om het ziekenhuis te disciplineren na de overname'.

Voor de patiënten van het Havenziekenhuis betekenen de ontwikkelingen dat zij voor de vier genoemde specialismen blijvend terecht kunnen op het spreekuur in het centrum van Rotterdam. Zij worden daar gezien door de eigen specialist. Voor eventuele behandeling of opname gaan deze patiënten naar een van de ziekenhuislocaties van Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam of Schiedam.

Franciscus Gasthuis & Vlietland krijgt er een extra poliklinieklocatie bij. De Franciscuspatiënten van de specialismen urologie, keel-, neus- en oorheelkunde (kno), longziekten en cardiologie kunnen binnenkort ook op spreekuur komen in wat Franciscus Haven gaat heten, in de toekomstige Havenpolikliniek.

Het Havenziekenhuis houdt op te bestaan als zelfstandig volledig ziekenhuis. De zorg wordt verdeeld over Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis. Franciscus Gasthuis & Vlietland krijgt de verantwoordelijkheid over de specialismen Cardiologie, Longgeneeskunde, KNO en Urologie. Daarvoor moet de ACM wel ook de plannen van het IJsselland Ziekenhuis goedkeuren. Na akkoord wordt het Havenziekenhuis een poliklinisch centrum met de naam Havenpolikliniek, zo laat het Franciscusziekenhuis weten.


Gerelateerd