Aantal (positieve) tests bij GGD groeit

22-04-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Wie geregeld langs de teststraat in de Fokkerstraat rijdt en daar het lege opstelterrein en de wat verveelde verkeersregelaars ziet, zou denken dat er nog maar weinig op Corona wordt getest. Niets is echter minder waar: afgelopen week (tot en met zondag) liet zich weer 1947 Schiedammers bij de GGD testen. Dat zijn er wat minder dan een maand geleden, maar zeker drie keer zo veel als begin februari.

De week voor afgelopen week meldden zich 1880 Schiedammers in de Fokkerstraat of een van de andere teststraten in de regio; ook werden er mensen door de GGD Rotterdam-Rijnmond thuis getest.

Van hen bleken er 288 besmet. Dat waren er 34 meer dan een week eerder en iets minder dan de meest hectische weken na half maart. Met het aantal infecties komt afgelopen week op de zevende stek in het rijtje met weken met het grootste aantal geconstateerde besmettingen bij Schiedammers gedurende de hele crisis.

Daarmee komt het percentage Schiedammers dat bij de GGD blijkt besmet te zijn met het virus op 14,8 procent. Dat is hoger dan de 13,5 procent van de week ervoor en ook hoger dan het gemiddelde waarmee in Nederland wordt gerekend van zo’n tien procent besmettingen onder het aantal mensen dat zich laat testen in een teststraat. Over het hele bedieningsgebied van de GGD – van Goeree Overflakkee tot Krimpen – is dat percentage afgelopen week 13,3 en nog niet eerder dit jaar zo hoog.

Geruststellend is het verschil tussen het totaal aantal positieve tests (inclusief die afgelegd in ziekenhuizen en instellingen voor ouderen en gehandicapten) en dat bij de GGD. Dat is maar zes – dus er werden 294 positieve tests in het GGD-gebied afgelegd – en duidt op het praktisch ontbreken van besmettingen in de instellingen.Gerelateerd