59 procent van Schiedammers nog niet in Donorregister

17-06-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – 59 Procent van de Schiedammers staat nog niet geregistreerd in het Donorregister.Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het register. Daardoor hoort Schiedam bij de vijftien gemeenten waar meer dan 55 procent van de bevolking van achttien jaar of ouder nog niet geregistreerd staat.

Landelijk stond op 2 januari 49 procent van de volwassen bevolking geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556.000 meer dan een jaar eerder. In het Donorregister kan iedere Nederlander laten registreren of zij of hij toestemming geeft voor orgaandonatie met of zonder beperking of expliciet geen toestemming geeft voor orgaandonatie.

Donorwet

Op 1 juli wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Deze wet regelt dat alle inwoners van Nederland van achttien jaar of ouder, wanneer zij geen andere keuze vastleggen, in het Donorregister worden opgenomen met de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Begin dit jaar was 51 procent van de volwassen Nederlanders nog niet geregistreerd in het Donorregister. Mensen kunnen hun keuzes in het Donorregister elk moment veranderen of verwijderen.

Niet geregistreerd

In Schiedam is dus 59 procent van de inwoners nog niet geregistreerd in het Donorregister. In buurgemeente Vlaardingen ligt dit percentage op 53 en in Maassluis heeft 51 procent van de inwoners zich nog niet laten registreren.Gerelateerd