'Schiedammers kijken naar elkaar om'

21-03-2020 Gezond Cor Lamers


SCHIEDAM - Supermarkten moeten ook de 'niet meer dan honderdnorm' in acht nemen. Niet meer dan honderd mensen tegelijk aanwezig. Burgemeester Cor Lamers heeft daar bij de grootwinkelbedrijven in de stad op aangedrongen en respons gekregen. Hij legt zijn voorstel uit in een opgenomen toespraak. De letterlijke tekst volgt hieronder. Lamers spreekt daarin ook zijn waardering uit voor ieder die zijn beste beentje voorzet en de burgemeester roept op om naar elkaar om te zien.

"Beste Schiedammers,

Ik heb u deze week bijgepraat over de ontwikkelingen in Schiedam rondom het coronavirus.
Het zijn uitzonderlijke tijden. En het is belangrijk dat we elkaar steunen en dat u elkaar ook een hart onder de riem geeft.
Ik denk in het bijzonder aan de bewoners van onze verpleegtehuizen en hun familie, die elkaar nu niet meer mogen ontmoeten. Dat zijn hele vervelende beslissingen, maar het kan niet anders. Want het is allemaal bedoeld om de verspreiding van het virus verder te voorkomen.

Maar het is ook lastig voor bedrijfstakken zoals de horeca, de marktkooplieden. Maar ook de sportsector en organisatoren van evenementen. Alles valt stil. En dat is niet gemakkelijk. Ik denk ook aan hun positie en hun problemen.

Maar zoals onze koning gisteravond zei: samen komen we hier doorheen. Want kijk eens naar de mensen in de zorg, mensen van de gemeente, mensen van de hulpdiensten. Ze werken dag en nacht om ervoor te zorgen dat het met Coronavirus, ook in Schiedam, goed gaat komen.

Mooi dat er zo veel waardering is van onze inwoners, van u en van andere Schiedammers. En dat er afgelopen week massaal geapplaudisseerd is. Er worden bloemen gebracht bij het ziekenhuis. Woorden van respect worden op de vloer geschreven.

En vergeet niet: er zijn veel vrijwilligers die ook hun beste beentje bijzetten. Die aandacht hebben voor mensen die eenzaam zijn, of ouderen en niet de deur uit durven. Boodschappen worden gedaan door buren, door vrijwilligers. En dat neemt alleen maar toe. Dat is heel erg mooi: mensen, Schiedammers kijken naar elkaar om.

Ik zei het al: het zijn zware tijden voor ondernemers. En het is heel goed dat het kabinet al heel snel afgelopen week met een maatregelenpakket kwam. En ik hoop dat dat voor die ondernemers ook weer wat perspectief geeft om die moeilijke periode van de komende maanden door te kunnen komen. Ook de gemeente draagt zijn steentje bij, want we hebben inmiddels besloten om uitstel van betaling voor de gemeentelijke belastingen te verlenen.

Toch wil ik nog een extra beroep op u doen. Op u, als Schiedammers. Houd alsjeblieft die anderhalve meter afstand in acht. Ook als het mooi weer is en u gaat naar buiten. Probeer afstand te houden. En wilt u een indicatie: één arm is de helft van die anderhalve meter. Als u samen met uw wandelgenoten of degene met wie u aan het praten bent die anderhalve meter in acht neemt, dan loopt u het minste risico.

Maar doe dat ook bij het boodschappen doen. We zien dat de supermarkten het heel erg druk hebben. Terecht of niet, iedereen is boodschappen aan het doen. Ik heb van de week al gezegd: hamsteren hoeft niet. Er is voldoende voorraad in de voedselketen. De supermarkten hebben het alleen moeilijk om het in de winkels te brengen. Geef hen de ruimte om dat te doen. Maar ga niet met zijn allen boodschappen doen.

We hebben deze week in Schiedam veel aandacht besteed aan de positie van de supermarkten. En het bleek dat sommige echt veel te druk zijn. Dus ik heb ook een beroep op hen gedaan als burgemeester om ook in de supermarkten de norm van honderd personen maximaal tegelijk aanwezig in acht te nemen. En de supermarkten volgen die wens. Er zijn supermarkten die nu al gehoor geven aan mijn oproep om daarop te letten. En ze zetten maximaal honderd karretjes en mandjes klaar. Zijn ze op, dan moet u eventjes wachten totdat er weer ruimte is. Toon daar begrip voor, want het is in uw belang en in het belang van uw gezondheid dat ze dat doen. En het geeft hen de kans om de boel ook goed te bevoorraden. Dus geen bezwaar maken daartegen, even geduld, u komt allemaal aan de beurt.

En wat ik extra bijzonder vind, is dat de supermarkten nu een seniorenuur gaan instellen. Daar hebben we ook om gevraagd. Denk aan de ouderen. Die moeten niet voor lege schappen komen als ze boodschappen gaan doen. Die gaan vaak iedere dag even wat verse spullen halen. Geef hen daar de ruimte voor.

We weten niet hoelang het Coronavirus nog door Nederland en door Europa en door de wereld waart. Maar we weten wel dat het nog even gaat duren. Dus ik doe een beroep op u: vertrouw de deskundigen. Er wordt keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat we het kunnen indammen. Dat het niet te zwaar wordt, dat ons zorgsysteem dit nog steeds aankan. Vertrouw erop en we proberen met zijn allen, u als Schiedammers, wij als overheid, de deskundigen, iedereen die zijn steentje bijdraagt, om deze moeilijke crisis te boven te komen.

Maar vooral: let op elkaar."Gerelateerd