'Psychische mishandeling net zo schadelijk'

25-11-2021 Gezond Ingezonden

Christine Clement van Filomena: "Ernst van psychisch geweld wordt niet altijd ingezien."


INGEZONDEN - Niet alleen kinderen worden mishandeld; dat lot kan ook volwassenen overkomen. Ook in een relatie of huishouden. Christine Clement van de organisatie Filomena sprak hierover voor een gehoor van Schiedamse raadsleden. Die leerden - mochten ze het nog niet hebben geweten - dat huiselijk geweld niet per se fysiek hoeft te zijn. Psychische mishandeling is zeker zo ondermijnend en schadelijk, zo leert de praktijk.

“Je bent dom, lelijk en ik schaam me voor je. Je boft maar dat ik nog naar je omkijk. Want niemand wil nog wat met jou te maken hebben.” Als je dit elke dag te horen krijgt van je partner, ga je het na verloop van tijd geloven. Daardoor hebben mensen niet altijd door dat ze psychisch worden mishandeld. 

De relatie begint vaak goed. Je nieuwe vriend(in) lijkt een lot uit de loterij. Misschien valt je op dat hij of zij een beetje jaloers is? Dat is misschien ook wel leuk, je merkt op die manier dat hij of zij van je houdt. Maar geleidelijk aan wordt het minder fijn. Je mag niet meer zelf weten met wie je omgaat, wat je eet, hoe je je kleedt of waar je je geld aan uitgeeft. Misschien mag je niet meer met je familie of vrienden afspreken zonder zijn of haar toestemming. Je vriend of vriendin wil steeds weten waar je bent en wat je doet. Je moet dit vertellen of je wordt gevolgd via je mobiel of camera’s. Je zelfvertrouwen wordt steeds kleiner door nare opmerkingen. Je durft niet meer te zeggen dat je het gedrag van je partner niet fijn vindt. Je bent zelfs bang geworden voor je eigen partner. Jouw eigen thuis voelt niet meer veilig.

Door de omgeving wordt psychisch geweld niet altijd als ernstig gezien. “Je wordt toch niet geslagen? In iedere relatie is wel eens ruzie.” Maar het is erg belangrijk om er tóch met iemand over te praten. Als je gekleineerd, gemanipuleerd of bedreigd wordt, veroorzaakt dit net zoveel trauma en stress als lichamelijke of seksuele mishandeling. Bovendien kan het hier een voorbode van zijn.

Op donderdag 14 oktober was de vijfde benen-op-tafel bijeenkomst over huiselijk geweld van de gemeenteraad van Schiedam met partnerorganisaties in de stad. Christine Clement vertelde daar over wat het nieuw opgerichte Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, Filomena, kan doen voor slachtoffers van dreigende situaties met psychische terreur.  

Filomena is er voor alle slachtoffers en zijn of haar kinderen uit de regio Rotterdam-Rijnmond. Iedereen is welkom, mannen, vrouwen en kinderen. Je kunt ook zonder doorverwijzing bij Filomena binnenlopen als je hulp of informatie nodig hebt. Dat kan op de dinsdag en de donderdag tussen negen en half een. Op andere dagen kun je contact opnemen via T: 010-6681996.

Als je bij Filomena binnenkomt hoef je bij de deur alleen te zeggen dat je voor Filomena komt. Je wordt dan ontvangen door een van de gastvrouwen voor een kop koffie en een luisterend oor. Vervolgens kijken de medewerkers - met jou samen - welke hulp er moet worden ingeschakeld om ervoor te zorgen dat jij veilig bent en wat er verder nodig is. Je kunt bijvoorbeeld met een hulpverlener praten, of een arts kan je onderzoeken. Er zijn ook speciale onderzoeksruimten voor slachtoffers met letsel en er wordt op dezelfde locatie samengewerkt met het centrum seksueel geweld. De politie kan bijvoorbeeld ook zorgen dat jouw naam in het landelijke politiesysteem wordt opgenomen, zodat de politie meteen weet wat er aan de hand is als je hen belt. Als jij zelf niet wordt mishandeld, maar je je zorgen over iemand maakt, kun je met die persoon meegaan naar Filomena. Wil je meer weten over Filomena, kijk dan op I: www.ikzoekfilomena.nl. Als professionals denken aan Filomena voor hun cliënt, kunnen ze contact opnemen met Veilig Thuis om samen te wegen of dit een passende stap is.

Het is goed dat er zoveel aandacht in de gemeente Schiedam is voor psychisch geweld én andere vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zo is er in oktober een bewustwordingscampagne gestart. Op I: www.schiedam.nl/huiselijk-geweld is er veel informatie te vinden voor slachtoffers, maar ook voor plegers van huiselijk geweld om de cirkel van geweld te doorbreken. 

Het is belangrijk dat het onderwerp geen taboe blijft, maar dat we er met elkaar over praten. Ook is het belangrijk dat we er zijn voor mensen die in zo’n situatie zitten. Eens vragen hoe het thuis gaat kan een belangrijke eerste stap zijn bij het doorbreken van het geweld.

Heb jij te maken met huiselijk geweld of maak jij je zorgen om iemand? Bel bij direct gevaar T: 112. Bel voor advies en ondersteuning met Veilig Thuis op T: 0800-2000 of chat tijdens kantoortijden via I: www.veiligthuisrr.nl. Je kan voor informatie ook terecht op de website van de gemeente Schiedam: I: www.schiedam.nl/huiselijk-geweld.

Zie ook dit artikel.Gerelateerd