Weinig oldtimers in Schiedam

21-03-2018 Auto Redactie

Hoe donkerder blauw het vlakje, hoe meer oltimers in de gemeente; de Rijnmondregio komt er hier bekaaid vanaf


SCHIEDAM - Schiedam behoort tot de gemeenten met het minste aantal 'oldtimers' in Nederland.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telde de stad op 1 januari 4,4 oldtimers (personenauto's) per duizend inwoners. Dat zou het aantal oldtimers in Schiedam op een kleine 340 brengen. Ter vergelijk: in Rotterdam ligt dat cijfer op 4,5 stuks, in Vlaardingen op 5,4. Terschelling is koploper in Nederland met 31,2 oude auto's per duizend inwoners, in het Brabantse Alphen-Chaam is dat 27.

In heel Nederland zit het aantal oldtimers in de lift. Sinds 2014 nam hun aantal met een kwart toe. Nederland telde op 1 januari 2018 ongeveer 141 duizend klassieke personenauto’s van veertig jaar of ouder. In 2014 waren dat er nog ongeveer 115 duizend. Niet al deze auto’s mogen de weg op. Zo is een op de vier oldtimers begin 2018 geschorst. 

Met 18,7 duizend stuks was Volkswagen begin 2018 het meest voorkomende oldtimermerk in Nederland. Ruim dertien procent van alle oldtimers is een Volkswagen. Mercedes en Citroën volgen met respectievelijk 11,6 duizend en 9,4 duizend oldtimers.

De gemiddelde leeftijd van een oldtimer is vijftig jaar. De oudste geregistreerde klassieker is van 1894, een Benz Velo. In totaal zijn er zo’n 265 auto’s van honderd jaar of ouder.

Oldtimers van veertig jaar of ouder reden in 2016 gemiddeld bijna zeventienhonderd kilometer. Met alle andere auto’s in Nederland wordt acht keer zoveel gereden, gemiddeld meer dan dertienduizend kilometer. Zodoende wordt van alle kilometers die Nederlandse personenauto’s jaarlijks afleggen, 0,2 procent gereden door oldtimers. Auto’s van veertig jaar en ouder rijden in totaal zo’n 243 miljoen kilometer. Dat lijkt veel, meer is dus praktisch verwaarloosbaar op het totaal aantal kilometers van alle auto’s in Nederland: 118,5 miljard kilometer.


Gerelateerd