Categorieën

Service

Vragen over verkeer in Boterstraat

Vragen over verkeer in Boterstraat
Wonen

Vragen over verkeer in Boterstraat

  • Redactie
  • 27-09-2016
  • Wonen
Vragen over verkeer in Boterstraat

De verkeerssituatie in de Boterstraat wijzigde nogal eens, de afgelopen tijd

SCHIEDAM – Ondernemer Andreas Rose wil weten hoe hij en zijn klanten het stadscentrum moeten verlaten. Het raadslid namens Gemeente Belangen Schiedam heeft zijn vraag voorgelegd aan burgemeester en wethouders.

De afgelopen weken is de verkeerssituatie in de Boterstraat, de belangrijkste route naar de Grote Markt en omstreken voor autoverkeer vanaf de afrit Schiedam op de snelweg, herhaaldelijk gewijzigd. Er loopt een proef om tot een definitieve situatie te komen en er is het werk aan de Ooievaarsbrug dat de verkeersafwikkeling overhoop gooit. De Boterstraat kende vanouds tweerichtingsverkeer, was tijdelijk alleen toegankelijk vanaf de Broersvest en dan weer opengesteld ook voor verkeer dat de stad uit wilde. De naastgelegen Herenstraat, aan de achterkant van het ABC-complex, was ook enige tijd opengesteld voor verkeer, met name dat de stad uit.

Nu is het plan tot in het weekend van 26/27 november een proef te houden met eenrichtingsverkeer door de Boterstraat, de stad in. Verkeer dat het gebied rond de Grote Markt wil verlaten moet via de Ooievaarsbrug en de Parkweg de stad uit – of moet een 'binnendoorroute' nemen via de Nieuwstraat, Boomgaardstraat en Baan, en dan alsnog via de kop van de Boterstraat naar de snelweg of andere delen van de stad. “De meeste verkeersdeelnemers door de Boterstraat zijn gewend aan een tweerichtingssituatie. Voor het slagen van deze proef zal ook op het juiste gebruik moeten worden toegezien”, zo liet het stadsbestuur al weten. “Medewerkers van team Toezicht en Handhaving van de gemeente Schiedam zullen er de komende periode op toezien dat dit gebeurt. Ook de hulpdiensten zijn inmiddels op de hoogte gesteld over de bereikbaarheid van het centrum.”

Rose, met zijn winkel in het gebied gevestigd, wil nu van het college weten wat de beweegredenen achter de proef zijn. De afsluiting van de Boterstraat noopt verkeer dat van de Grote Markt naar bijvoorbeeld de Koemarkt, een grote omweg te nemen. Rose ziet wel wat in een verkeersafwikkeling met de Boterstraat voor inkomend verkeer en de Herenstraat voor uitgaande voertuigen. “Waarom krijgt deze variant geen vervolg?”, zo vraagt hij het college.

Ook vreest hij, getuige zijn woordkeus, sluipverkeer langs genoemde route dwars door het stadshart. “Bent u niet bang dat verkeer komende vanaf de Grote Markt nu een sluiproute kiest?”

Als de proef wordt omgezet in een definitieve situatie moet verkeer straks via de Ooievaarssteeg de stad verlaten. Dat is een smalle straat, met een brug die hopelijk (vanwege recreatieverkeer op het water) regelmatig open gaat. “Wij voorzien opstoppingen en het genoemde sluipverkeer”, aldus Rose.

Ook andere Schiedammers verbazen zich met Rose over de gang van zaken. Jacqueline Holmer ziet zich als centrumbewoner verplicht door het centrum te slingeren via de Baan. Oud-wethouder Menno Siljee beticht het gemeentebestuur van een belabberd geheugen, omdat een scherpe herinnering zou vertellen dat proefnemingen enkele jaren geleden leerden dat eenrichtingsverkeer in de straat 'een drama' was. "Schiedam leert niet van fouten." Bovendien: "Het hoe-en-waarom van het afsluiten van de Boterstraat is volstrekt onhelder en publieksonvriendelijk."

En oh ja, wie het inrijverbod vanaf de Grote Markt negeert en toch de Boterstraat inrijdt kan behalve tegen een gevaarlijke verkeerssituatie, ook oplopen tegen een boete à raison van 156 euro.