Koemarkt vol met heilige koetjes

25-05-2017 Auto Redactie

SCHIEDAM - Een twintigtal Autobianchi's deed vandaag Schiedam aan. Autowats? Autobianchi's, de kleine, compacte autootjes die vooral in de jaren zestig en zeventig ook het Nederlandse straatbeeld mede bepaalden.

Maar de kleine wagentjes verdwenen, zoals alle auto's en veel merken van ooit verdwijnen. Ooit begonnen als onderneming van Bianchi, met Fiat en Pirelli, rolde de laatste Autobianchi in 1996 van de lopende band. Het merk was altijd een soort proeftuin voor Fiat; dat leidde tot in hun tijd opzienbarende auto's met een gewaagd ontwerp, waar Fiat in eerste instantie zijn goede naam niet mee wilde vergooien. Maar die ook geregeld een schot in de roos bleken, zoals die met een te openen achterklep.

Maar er zijn Nederlanders die hun Autobianchi koesteren. Zo'n tweehonderd schijnen er in Nederland nog op kenteken te staan - maar niet gezegd dat die allemaal nog rijden. Een twintigtal zeker wel: zij zijn en worden door hun eigenaars gekoesterd als heilige koetjes, en zijn nog steeds in puike conditie.

Die Autobianchi's waren vanmiddag op de Koemarkt te vinden. Dit omdat de Autobianchi Club Nederland een puzzelrit koppelde aan zijn algemene ledenvergadering. Na een korte vergadering in proeflokaal 't Sterretje en een wat langere puzzelrit werd er aan het begin van de avond afgesloten in wederom 't Sterretje - en voor de gelegenheid mochten de auto's op het plein parkeren. Tot plezier van de passanten.

Bekijk de foto's


Gerelateerd