Gaan camerabeelden tot boetes leiden...?

26-03-2017 Auto Kor Kegel

Tunnelbeelden leggen ons hele weggedrag vast

SCHIEDAM – Met terugwerkende kracht kunnen automobilisten bekeurd worden voor te hoge snelheden op het rijkswegennet. Overal staan camera’s: voor tunnels en op drukke knooppunten. Tot nu toe werden de opnamen alleen gebruikt om de veiligheidssituatie op de weg te bewaken, maar tot schrik van autorijdend Nederland is er een serieus voornemen om de beelden ter beschikking te stellen aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden, die aan de hand daarvan autorijders met terugwerkende kracht zou kunnen beboeten.  

“Daar ben ik fel op tegen”, zegt Max van Schie. Hij bekent een notoire hardrijder te zijn die vaak de maximumsnelheid fors overschrijdt. “Als alle camerabeelden van mijn verkeersbewegingen aan de politie worden afgegeven, dan ga ik failliet aan de bekeuringen”, zegt hij, stikzenuwachtig door dit voornemen om in feite neutrale camerabeelden nu anders te gebruiken. “Het lijkt mij in strijd met de privacywetgeving”, zegt Van Schie. “Ik ga dit aankaarten bij de instanties die onze privacy waarborgen.”  

Bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bestaat formeel geen bekendheid met het plan om autorijders op een onconventionele manier te ‘pakken’. Minister Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus kan het niet bevestigen. Mogelijk is het idee in de onderste geledingen van de ambtenarij ontstaan en moet het nog langs de diverse gremia ‘opborrelen’. Het gebeurt wel meer dat een noviteit in hogere lagen van de bureaucratie de nek wordt omgedraaid.

“Daar ga ik van buitenaf zeker aan bijdragen”, zegt de Schiedamse autorijder Max. “Ik ga het niet pikken dat het hele cameraverleden van mijn rijgedrag wordt ingezet om mij enorm achteraf te verbaliseren. Ik werk me altijd kapot en ik verdien heus leuk, maar als die camerabeelden leiden tot bekeuringen van het CJIB, dan ga ik het niet trekken. Daar zou ik financieel kapot aan gaan.”  

Voor aanstaande zaterdag doet hij een oproep aan andere autorijders met een stevige voet op het gaspedaal om te demonsteren op het Bachplein in Schiedam. “Beter dan op het Land van Belofte, want dan zijn we allemaal geld kwijt aan parkeergeld. En na de manifestatie op het Bachplein gaan we de Hof van Spaland in om de bevolking duidelijk te maken dat camerabeveiliging zich altijd tegen je kan keren, ook als je geen misdaad begaan hebt!` zegt hij furieus.
De demonstratie vangt aan om twee uur ´s middags. Max hoopt op een massale opkomst. Hij gaat komende dagen stevig de social media in.