Engie plaatst laadpalen in Schiedam

18-12-2016 Auto Redactie

SCHIEDAM - Engie Services gaat tweehonderd nieuwe laadpunten voor elektrische voertuigen plaatsen en onderhouden in Schiedam. Dit is het resultaat van een aanbesteding in samenwerking met zestien andere gemeentes. In totaliteit krijgen de deelnemende gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Gouda 1.862 palen met dubbele laadpunten erbij.

Wethouder Patricia van Aaken (van onder meer Milieu) ziet in de aanbesteding grote winst voor de luchtkwaliteit en samenwerking in de regio: “Het is voor het eerst dat op deze grote schaal een aanbesteding voor laadinfrastructuur in de markt is gezet. Dankzij de omvang kunnen we een goede, dekkende oplaadinfrastructuur in de hele regio realiseren. Met de extra laadpunten biedt de regio elektrisch-rijders meer mogelijkheden en vrijheid voor het opladen. Dit is ook een must voor het stimuleren van elektrisch rijden; een doelstelling uit ons Actieplan Luchtkwaliteit.”

Dit voorjaar brachten de partijen in samenwerking de aanbesteding op de markt. Engie Services won de opdracht. Behalve de plaatsing gaat jet bedrijf de laadpalen ook beheren en exploiteren. De nieuwe palen worden geplaatst aan de hand van particuliere aanvragen en slimme analyse van het gebruik van reeds geplaatste palen. De eerste Schiedamse aanvrager Karel Mucek: “Ik ben bewust met energie bezig. Dat ik makkelijk in de buurt een oplaadpaal kan krijgen heeft mijn keuze voor een elektrische auto gestimuleerd.” Via de webpagina www.schiedamduurzaam.nl kunnen Schiedammers een aanvraag voor een laadpaal in de buurt van hun woning indienen. Er is daar ook zichtbaar waar in de omgeving palen zijn aangevraagd.

Engie en deelnemende gemeenten verwachten met de aanbesteding het elektrisch rijden in de metropoolregio naar een volgende fase te brengen. Binnen het project wordt ook gekeken naar innovaties zoals het slim opladen.


Gerelateerd