'Kom langs, want onze borrel is ook gewoon heel gezellig!´

23-05-2017 Agenda Kor Kegel

SCHIEDAM – In de jaren tachtig was Theo van der Heijden al actief in de homobeweging, namelijk in de jongerenvereniging Apollo. Deze was in 1968 opgericht, in een tijd dat ook het COC veel in het nieuws kwam. De pers had buitengewoon veel aandacht voor mensen in situaties die destijds buiten het gangbare patroon vielen. In allerlei opzichten. Bijstandsmoeders. Krakers. Dienstweigeraars. En ook mensen met een andere seksuele voorkeur dan de hetero.  

Het ging toen voornamelijk om homo’s en lesbiennes. Ze kwamen uit de kast en ze vroegen om tolerantie. “We waren strijdvaardig voor een verdraagzame samenleving”, zegt Theo van der Heijden. “We streden tegen vooroordelen en we kwamen op voor aanvaarding van andere conventies. Daarmee is veel bereikt.”  

Maar alles in het leven verloopt in cycli en Theo heeft de laatste jaren ook een soort nieuwe vertrutting van de maatschappij ervaren. “Het lijkt wel alsof we onze verworvenheden van toen moeten terugbevechten”, zegt hij. Er is een toegenomen intolerantie jegens mensen die toch gewoon openlijk voor hun geaardheid willen uit kunnen komen. Mannen die hand in hand lopen, vrouwen die elkaar op een terras knuffelen, ze verkeren vaak in lastiger situaties dan een generatie geleden.  

Daarom is de netwerkborrel van de LHBT-Schiedam eigenlijk een bijeenkomst waar de Lesbiennes, Homo’s, Bi-seksuelen en Transgenders het liefst in gesprek gaan met Schiedammers met andere voorkeur en geaardheid. “Iedereen is welkom. Kom gerust langs, want onze netwerkborrels zijn ook gewoon heel gezellig”, zegt Theo van der Heijden. Hij is evenals Frank Magielsen ambassadeur van de LHBT-Schiedam. “Op onze borrel kun je ook wethouders en gemeenteraadsleden, zakenlieden en actieve wijkbewoners ontmoeten. Het gaat om de gezelligheid!” zegt Theo.  

Die netwerkborrel is op donderdag 8 juni van vijf uur tot half acht in het Jenevermuseum Schiedam aan de Lange Haven 74-76. Zulke borrels vinden sinds 2013 plaats, aanvankelijk in het stadhuis, maar de LHBT had behoefte aan een meer informele sfeer. Theo benadrukt dat iedere Schiedammer welkom is, niet alleen de LHBT’ers maar ook mensen die er beroepshalve mee te maken hebben, zoals maatschappelijk werkers, horecapersoneel, en Schiedammers die de doelgroep in hun vrienden-, kennissen- en familiekring hebben. “Kortom, iedereen die de emancipatie van onze achterban een warm hart toedraagt”, zegt ambassadeur Theo van der Heijden.  

De opkomst verschilt per netwerkborrel. Vijftig tot honderdtwintig bezoekers. Het blijkt nuttig te kunnen zijn om ervaringen uit te wisselen en elkaar te versterken. Is LHBT niet een te korte afkorting?

Theo van der Heijden: “Je kunt er steeds meer letters aan toevoegen. De I van interseksuelen. Nog een T, voor transseksuelen. Mijn persoonlijke voorkeur zou uitgaan naar de M-beweging. Waarbij de M gewoon staat voor: Mens.”


Gerelateerd