Veiligheidsdag wordt spektakelstuk

05-08-2016 112 Redactie

SCHIEDAM – De Veiligheidsdag op 20 augustus wordt een spektakel. Dat durven Marjon van Gerdingen en Yoran van Leeuwen wel te verzekeren. “Af en toe wil je uitpakken”, vertellen zij, om te tonen wat je allemaal doet.

'Je', dat zijn de politie, de brandweer en GHOR (de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio). En bezoekers van de veiligheidsdag zullen versteld staan van het scala aan diensten en specialiteiten dat deze organisaties in huis hebben. Een flink deel daarvan is op 20 augustus te vinden op het Stadserf, het Land van Belofte en het plein voor theater en naast de ruïne. Van Gerdingen en Van Leeuwen hebben gepraat als Brugman – en ze allemaal bij elkaar gekregen: het Arrestatieteam, de Verkeersdienst, het hoogteteam, de Bereden Politie, team Sigma.

Eerst maar even de achtergrond: “We liepen al een tijd rond met het idee weer eens iets leuks te organiseren, een dag om ons bekend te maken, een dag voor groot en klein”, aldus Van Leeuwen.

Van Gerdingen: “Als je ziet hoe enthousiast kinderen zijn als ze ons zien!” Soms voelt zij zich de koningin als ze met loeiende sirenes door de straten van de stad rijdt en vooral zwaaiende kinderen lijkt tegen te komen. Het is volgens haar leuk om eens tijd te nemen om dat enthousiasme te ontmoeten.

“Toevalligerwijze liep de gemeente met vergelijkbare plannen rond”, aldus Van Leeuwen. De gemeente is verantwoordelijk voor de Lichtblauwe Brigade en spreekt via de burgemeester meer in het beheer van de Veiligheidsregio en de hulpverlening in geval van calamiteiten. Een coalitie was gauw gesmeed, en toen voldoende diensten toezegden mee te doen, stond het houden van de dag vast.

Voor de Veiligheidsdag koos men voor 20 augustus. “Dat is de laatste zaterdag van de vakantie. Ja, sommigen zeggen dat je dan mensen mist die nog op vakantie zijn, maar we zien het ook als een leuke afsluiting van de zomervakantie. Dat moet wat mij betreft ook de sfeer zijn: die van een feestelijke familiedag.” Van Gerdingen en Van Leeuwen rekenen zo'n beetje op tienduizend bezoekers.

Ambitieus, maar het programma is er ook naar. “Het hoogteteam van de Mobiele Eenheid komt. De ambulancebus – met plek voor zes patiënten – komt. We kunnen voor het eerst de cellenbus laten zien.” In die cellenbus van de Dienst Vervoer en Ondersteuning van justitie is plek voor 28 arrestanten. Het wijkteam van Toezicht & Handhaving demonstreert een aanhouding, Pro Rail komt een demonstratie geven wat er gebeurt bij ongevallen. “De paarden komen, de Verkeerspolitie met nieuw materieel, de Bijzondere Opsporingsambtenaren van de RET.” Plus dus het Arrestatieteam en ook weer het Mobiel Media Lab van de politie. Bijzondere gasten komen volgens Van Leeuwen ook uit Groningen, in de vorm van het Sigmateam (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie). De Schiedamse politieman hoopt ook nog op een bezoekje van de politiehelikopter. “Ook al zal er van landen op de drukke pleinen geen sprake zijn!”

Historische politievoertuigen worden zeker verwacht, misschien ook nog de reddingsbrigade. Afijn, het wordt een overrompelende dag. “De presentatie is in handen van Ferry Lockhorst” – de politieman die bekend werd met zijn sterke-en-toch-echt gebeurde politieverhalen. “Hij praat de dag aan elkaar, geeft uitleg, stelt vragen.” De Veiligheidsdag duurt van tien tot vier. Van Gerdingen en Van Leeuwen nodigen ieder van harte uit.Gerelateerd