Nieuw incident bij Shell Pernis

01-08-2017 112 Redactie

PERNIS - Opnieuw een incident bij Shell Pernis. Gisteravond laat ontsnapte de stof fluorwaterstof uit een van de fabrieken van de raffinaderij.

De hulpdiensten schaalden uiteindelijk op naar 'Grote Hulpverlening'; ambtenaren 'rampenbestrijding' en de Officier van Dienst Bevolkingszorg voor Schiedam, Vlaardingen en Maasluis werden opgeroepen. Bij de DCMR kwamen de nodige klachten binnen over stank, met name uit Hoogvliet. Metingen van de brandweer toonden echter aan dat de stof zich niet verplaatste buiten het bedrijfsterrein.

De afrit van de A15 en de Vondelingenweg werden voor verkeer afgesloten; het goederenspoorvervoer werd stopgezet.

De brandweer legde waterschermen aan en probeerde met waterkanonnen de gaswolk neer te slaan. Rond twaalven was een grote vlam zichtbaar vanwege het affakkelen.

Tegen enen vannacht was de situatie onder controle, zo meldden de diensten. Personeel van Shell dichtte de lekkage, waarbij een onbekende hoeveelheid van de zure stof fluorwaterstof vrij kwam. Dat gebeurde bij het spoelen van leidingen, naar aanleding van het stilleggen van de fabriek na een eerder incident zaterdag. De fluorwaterstof zou niet voor gevaar hebben gezorgd voor de omgeving; wel werd er op de raffinaderij een gaspakkenprocedure opgestart.Gerelateerd