Categorieën

Service

Meer ambulances, dan sneller ter plekke!

Meer ambulances, dan sneller ter plekke!
Gezond

Meer ambulances, dan sneller ter plekke!

  • Kor Kegel
  • 11-05-2017
  • Gezond
Meer ambulances, dan sneller ter plekke!

Arie Wijten heeft een hekel aan onnodig omrijden van ambulances

SCHIEDAM – Arie Wijten maakte het in januari al bekend. Er zijn meer ambulances nodig in de Rotterdamse regio. Vandaag toonde het AD aan waarom. De gemiddelde uitruktijd per ambulance is opgelopen van 8,42 minuten in 2015 naar 9,41 minuten in 2016.  

Een minuut langer doen ze erover! Gemiddeld. Er zijn natuurlijk korte ritten bij, maar als de spoedeisende hulp op langere afstand nog meer oploopt, kan dat dodelijke gevolgen hebben. Die ene minuut gemiddeld betekent voor een aantal slachtoffers dat de ambulance te laat komt. Fataal!  

Arie Wijten maakt zich dan ook grote zorgen. “De rek is eruit!” zegt hij als directeur van de Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR). AD-journaliste Sandra Don noemt uit zijn mond drie factoren van invloed. De sluiting van de huisartsenpost in Hellevoetsluis. De sanering binnen het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. En de sluiting van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam in de nacht en de late avond. Wat de invloed daarvan is? Enorm!

Afzonderlijke besluiten van ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen een geweldige druk veroorzaken op de ambulancezorg in de hele Rijnmond. Daarom vindt Arie Wijten het eigenlijk niet verantwoord meer, dat welke zorginstelling dan ook individuele beslissingen neemt zonder de gevolgen te kennen voor de druk op het ambulancevervoer.  

Tot sluiting of sanering van een zorgvoorziening mag in feite slechts besloten worden, als dat goed is afgestemd mede andere disciplines in de zorgverlening in de Rijnmond. Met dat standpunt van Arie Wijten is de Schiedamse burgemeester Cor Lamers het eens. Doordat de SEH van Vlietland ’s avonds en ’s nachts gesloten is, gaat de ambulance naar Sint Franciscus, maar eenmaal gediagnostiseerd kan de desbetreffende patiënt naar Vlietland en dat betekent een extra rit. 

Het bezuinigen in de ene zorginstelling (Sint Franciscus-Vlietland) levert dus extra druk op op het ambulancevervoer. Daarom zijn extra ambulances nodig, maar dat komt niet uit het potje van Sint Franciscus-Vlietland. Wel uit de middelen van de rijksoverheid. In feite wentelen particuliere organisaties zoals ziekenhuizen dus hun bezuinigingsoperaties af op de Staat der Nederlanden.  

Ambulances rijden meer, maken langere ritten – maar als er nood aan de man is, kan het langer duren voor ze arriveren. Dat is een onacceptabele situatie. Arie Wijten vindt het verschrikkelijk dat er geen flexibiliteit meer is. “De rek is eruit!” zegt hij nogmaals, om te benadrukken dat elke volgende bezuiniging op het ambulancevervoer immoreel zou zijn.
Maar daarom wil hij ook extra ambulances in de Rijnmond. Plus natuurlijk voldoende opgeleide verpleegkundigen die op een ambulance specialistische hulp kunnen verlenen. Dat is een zorg op zichzelf, voldoende gekwalificeerd personeel. Arie Wijten heeft een zware taak. De voormalige CDA-wethouder in Schiedam heeft het voordeel dat hij in de regionale politiek goed ingevoerd is en sterke overtuigingskracht heeft.

Die extra ambulances komen er! Dus de uitruktijden tot de plek van bestemming worden korter!