Inhaalslag Burgernet onder Schiedammers

07-06-2016 112 Redactie

Foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Schiedammers zijn bezig aan een inhaalslag waar het gaat om Burgernet. Van alle Schiedammers ontvangt nu 4,3 procent de meldingen van Burgernet, zo meldt de gemeente Schiedam.

Een jaar geleden lag het percentage Schiedamse deelnemers nog op 2,6 procent, zo stelt een gemeentewoordvoerder. Ongeveer 3300 mensen in de stad waren eind april aangesloten op Burgernet. De gemeente is blij met de sprong voorwaarts die is gemaakt, maar wil graag nog veel meer Schiedammers aan Burgernet koppelen. Politie en team Toezicht en Handhaving (de Lichtblauwe Brigade van de gemeente) hebben de afgelopen tijd veel nieuwe deelnemers ingeschreven. "We willen in Schiedam eigenlijk naar minimaal tien procent", aldus de gemeentewoordvoerder.

Ter vergelijking: in Vlaardingen percentage Burgernet-aangeslotenen vijf procent, in Rotterdam 3,3 procent, aldus de woordvoerder.

Burgemeester Cor Lamers en Gerard Mouwen, projectleider van Burgernet, reikten vorige week woensdag de drie veiligheidspakketten uit die werden verloot onder de recente nieuwe deelnemers. In elk pakket zat een waardebon van 75 euro, een chemische DNA-kit voor het markeren van kostbaarheden en een box van Burgernet met daarin onder andere een 16 GB USB-stick.

Burgernet maakt het volgens de initiatiefnemers mogelijk dat mensen samenwerken met de politie en de gemeente. Dat maakt de leefomgeving veiliger. Burgernet wordt ingezet bij bijvoorbeeld diefstal of inbraak, een beroving, doorrijden na een aanrijding en bij vermiste personen. Deelnemers ontvangen een spraak- of sms-bericht van de politiemeldkamer met het verzoek in hun buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig. Er is ook een app voor op de smartphone. Wie denkt te beschikken over relevante informatie kan tijdens een actie rechtstreeks bellen met de meldkamer via het gratis Burgernetnummer 0800-0011.

Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord, zo is de overtuiging van gemeente en politie. In 2015 werd volgens de laatste cijfers 23 procent van alle uitgezette Burgernet-acties succesvol afgesloten.

PS. Na plaatsing van dit bericht is de eerste zin onder de lead aangepast - daar stond eerder dat het percentage met 2,6 procent gegroeid wasGerelateerd