Categorieën

Service

Oestercompagnie

Oestercompagnie

Terug


Oesters op je feest

Op feestjes kan het zomaar gebeuren. Plots doemt een oesterman of oestermeisje in lederen schort voor je op. Elegant zoeken ze toenadering. Ga je op de avances in, dan halen ze een verse oester uit hun emmer, kraken de schelp open en bieden je de zeevrucht aan. Wijs je ze af, wedden dat je later alsnog voor hen zult bezwijken?

Een onvergetelijke ervaring

Matijn Wijn, co-eigenaar van Oestercompagnie, is oesterman. Ruim twintig jaar lang wordt hij met zijn oestermannen en -vrouwen uitgenodigd op feestelijke gelegenheden in Nederland en België. Wie voor zijn charmes zwicht, mag zich verheugen in een onvergetelijke ervaring. “Proef wat er gebeurt”, zegt hij, terwijl hij je een oester overhandigt. Want als geen ander weet hij dat je na de eerste zilte weldaad al bijtend zoet, bitter, en zuur zult onderscheiden. “Terwijl de tonen je smaakpapillen bespelen”, onthult hij hoe de oester al die smaaknuances in zijn schelp heeft weten te vangen. “Langs de kust, op de bodem van baaien en lagunes, filteren oesters plankton uit de golven. Aan die voedingsstof hebben ze hun rijke smaak te danken”, vertelt hij.

Wie gaat de uitdaging aan?

De Oestertainers van Oestercompagnie beschikken over een uitgelezen verzameling van verschillende soorten oesters. Zo kun je als oplettend eter proeven dat een Zeeuwse creuse bijna letterlijk uit de klei is getrokken. Deze oester heeft een stoere, geprononceerde smaak en kenmerkt zich door robuuste, aardse tonen. De creuse uit Bretagne is een tikje genuanceerder. In het kielzog van uitgesproken zilt volgt mild het zoet, waarna langzaam een bittertje omhoog komt, te vergelijken met de smaak van rucola of walnoot. Die subtiele tonen haalt de Bretonse creuse uit het brakke water van het planktonrijke riviertje de Crac’h, waar hij rijpt nadat hij zijn eerste levensfase in de oesterparken langs de kust heeft door gebracht.

De subtiele tonen van de oesters

De Oestertainers van Oestercompagnie willen niemand de smaaksensatie van verschillende oesters onthouden. Vallen sommige direct voor een oester, anderen zijn daarentegen hard to get als ze oog in oog komen met een Oestertainer. Die gaat de uitdaging aan om te zien of je wel of niet over te halen bent. Daarbij lettend op je lichaamstaal, zoals de aarzeling in je ogen, tot het moment van overgave. Als het zover komt zul je rijkelijk beloond worden.

Maar er zal je gezegd worden, één oester is geen oester en je zult er nog eentje krijgen. Als die eenmaal is verorberd komt het met regelmaat voor dat er een nieuwe oesterliefhebber geboren is!

De Oestertainers® van Oestercompagnie zijn te boeken voor al je feesten en evenementen. Neem gerust contact op voor informatie.