Agenda

Zondag 24 oktober

24-10-2021 Agenda


SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 24 oktober onder meer:

Avondmuziek 

Eerste avond van een nieuw seizoen Avondmuziek in de Dorpskerk van Kethel. Oscar Verhaar – countertenor, zingt werken van Alessandro Grandi, Domenico Mazzocchi, Claudio Monteverdi en Antonio Vivaldi. Hij wordt hierbij begeleid door Michiel Niessen – luit / theorbe
Het concert begint om 19.00 uur en wordt afgesloten met een avondgebed. De toegang is vrij; er is na afloop een collecte bij de uitgang.

Jeneverproeverij

In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is tot 7 november de expositie ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/Schiedam’ te zien. Dat bracht de mensen van het museum op het idee om eens in depot te kijken naar de voorraad die daar van deze jeneverstokers op de planken staan. Dat bleek niet mis. Vandaar dat daar vandaag, voor de tweede keer, een jeneverproeverij wordt gehouden; met een start op de begraafplaats (om drie uur) en voortzetting in het het museum.
Er zijn verschillende jenevers te proeven bijvoorbeeld de Oude Kabouter van Herman Jansen, Locomotief Zeer Oude Genever van P. Melchers en Zeer Oude Genever van Bols. De toegangsprijs voor de proeverij en rondleiding is € 17,50. Aanmelding via E: receptie@jenevermuseum.nl.

Bingo

In De Erker, van zes tot tien.

Ketelfactory

Afscheidstentoonstelling van de Ketelfactory. De expositie heeft veel kwetsbaar en tot bezinning stemmend werk van kunstenaars als Arita Baaijens, Wineke Gartz, Elsa Hartjesveld, Aldo Hoeben, Ton van der Laaken, Roland Schimmel, Winnie Teschmacher, Kim Everdine Zeegers en vele anderen.
De Reis omvat drie wandelingen (audiotours), een tentoonstelling (waarvoor het gebouw een gedaantewisseling heeft ondergaan), films en boeken. Van een tot vijf geopend.

Wenneker Cinema

12.30 uur: Un triomphe
15.00 uur: Respect

En toen was er... Bruce Springsteen

Theatrale vertelling, Bruce Springsteen-quiz én concertfilm Live in Dublin, 15.00 uur - Wennekerpand.

Ontmoeting op zondag

Het ontmoetingscentrum aan de Nieuwe Damlaan in Nieuwland is iedere zondag van 10.00 tot 13.00 uur open voor ontmoeting.

Lezing

Van drie tot zes is er vanuit het Borrelmuseum en het Schiedams Boekhuis de lezing ‘Van zee tot stad: hoe Schiedam ontstond’. De lezing vindt plaats bij Café-Jeneverie ’t Spul aan de Hoogstraat 92.

Andere Ogen

Naar aanleiding van de viering van 750 jaar Schiedam in 2025 ontvangt Kunst Werkt het Cultureel Forum Schiedam met werk van jonge fotografen. De fototentoonstelling 'Andere Ogen' is te zien in Ruimte in Beweging.
Drie fotografen brachten de sociale transities van de Schiedamse bevolking in beeld. Het gaat om Desiré van den Berg, Çigdem Yuksel en Lana Mesić.
Te zien van twaalf tot vijf. Toegang: drie euro.

De Wissel

Jasha Garritsen exposeert in inloophuis De Wissel. Surrealistische beelden van verval en natuur die samengaan. Maar ook van de rauwe werkelijkheid van de sloppen in India. De werken kunnen ook worden gekocht; de opbrengst zal voor de helft naar een weeshuis in India gaan.
Van twee tot vier te zien aan de Broersvest 123b.

De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).

Buurtbankje

In het speeltuintje aan de Stationsstraat naast nr 98 kan ieder een kop koffie of thee komen drinken. Ook kun je een kijkje nemen bij de plantenbieb 't Stekkie waar je planten kunt halen en brengen. Van twee tot vier.

Jenevermuseum

De Historische Vereniging Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseren de bijzondere expositie: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/ Schiedam’. Op deze tentoonstelling staat de voormalige rooms-katholieke begraafplaats centraal. De bezoeker krijgt een goed beeld van de vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk waar vele branders van de toenmalige ‘bovenklasse’ van Schiedam zijn begraven.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' zie zien. In de onlangs vergrootte zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Glashard, post-graffiti

Op het terrein van de voormalige glasfabriek aan de Buitenhavenweg is vandaag voor het eerst de expositie Glashard, post-graffiti te zien, georganiseerd vanuit het Stedelijk Museum Schiedam. Van elf tot vijf.