Agenda

Zondag 4 oktober

04-10-2020 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 4 oktober onder meer:

Hoogstraatwandeling

De Historische Vereniging Schiedam organiseert voor vanmiddag een wandeling over de Hoogstraat, met gids. De Hoogstraat, de plek waar Schiedammers bonbons kochten bij Verhulsdonk, ondergoed bij Au Bon Marché en vis en patat bij Fillekes. "Natuurlijk halen we samen herinneringen op aan die periode. Maar er is meer te vertellen en meer te zien", aldus de organisatoren. Vertrek om twee uur vanaf Hoogstraat 1 (voorheen Cafe Bellevue, De Kaplaars, Alfa schoenen, nu Tempel Optiek) . De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur, afhankelijk van het aantal deelnemers. Leden van de Historische Vereniging Schiedam betalen twee euro voor deelname; voor niet-leden is dat vijf euro. Aanmelding vooraf wordt op prijsgesteld, maar is niet verplicht: E: Nico de Vries: vrie2023@planet.nl.

Rommelmarkt

De rommelmarkt die voor vandaag gepland stond in de Margriethal is afgelast.

Knap

Theatergroep Knap komt met 'Risjaar Modderfokker' - in eerste instantie voor mei gepland, maar nu te zien in de Sodafabriek.
Risjaar zit niet in de lijn der troonsopvolging, en en hij is vastbesloten om de troon te nemen en iedereen in zijn weg te vernietigen om ervoor te zorgen dat hij zijn felbegeerde kroon krijgt. Arme familieleden... Het verhaal van het stuk, gebaseerd op Shakespeare, is gruwelijk en is geschreven onder de titel Richard de Derde. Knap speelt onder regie van Bernard Boode de vertaling van Tom Lanoye.
Kosten: 15 euro inclusief drankje. Kaarten via I: knapschiedam.nl/shop. Aanvang: 14.30 uur.

Illustere School

De missie naar Wenen heet de lezing die drs. Frans Meijer verzorgt in jeneverie 't  Spul, vanaf drie uur vanmiddag.
In oktober 1805 zond raadpensionaris Rutger Jan Schimmelpenninck een missie naar Napoleon Bonaparte, die zich op dat moment in Wenen bevond. Officieel om Zijne Majesteit te feliciteren met zijn recente overwinningen. Deze delegatie bestond uit luitenant-generaal Stewart John Bruce, ingenieur/cartograaf Johannes Gilles Le Fèvre de Montigny en kapitein Adriaan Frans Meijer.
De laatstgenoemde geeft in zijn dagboek niet alleen een nauwkeurige beschrijving van de gehele reis en de audiëntie bij de keizer, maar vertelt ons tevens iets over enkele bijzondere ontmoetingen. De historicus drs. Frans Meijer, een nazaat van deze kapitein, vertelt over deze barre tocht en de ware bedoeling ervan.

Kunst Werkt

Stichting Kunst Werkt krijgt de World Collage Atlas op bezoek. Schiedam vormt daarmee het tijdelijke centrum van de wereld. Achttien kunstenaars werken temidden van de vele werken uit de Atlas aan hun eigen collages. Ze zoeken de verbinding met de wereld, met Schiedam, onze bezoekers en elkaar. De resultaten, geïnspireerd door de Atlas, elkaar en de kaart van Schiedam, worden in het laatste weekeind gepresenteerd.
Vandaag de opening van de tentoonstelling, vanaf half vier. Collagekunstenaar Juliette Pestel vertelt over haar werk; zij maakte twee Atlascollages.
Vanwege Corona kunnen bezoekers vooraf een gratis kaartje aanschaffen via I: https://www.eventbrite.nl/e/122383968745.

Wenneker Cinema

12.30 uur: Madre
13.00 uur: Duelles
15.00 uur: Madre
15.30 uur: Fahim

De Wissel

Vanaf vandaag zijn de foto's van Jacqueline de Groot-Koppenol te zien bij De Wissel.

Ketelfactory

Solotentoonstelling van fotograaf en ontwerper Guus Rijven onder de titel Draak van het Wit – het eiland Deshima in de Baai van Nagasaki.
In 2017 reisde Rijven (Den Haag, 1947) af met twee camera’s naar Japan, toen de landbrug tussen Nagasaki en Deshima heropend werd. De ene camera was bedoeld voor verhalende kleurenopnames, de andere voor meer abstracte zwartwitbeelden. Zo ging Rijven op zoek, zoals hij het zelf noemt, naar de legendarische Draak van het Wit.
De tentoonstelling bestaat uit drie ongelijksoortige series, die elkaar complementeren. Heden wordt aan verleden, feit aan fictie geknoopt.
Vooraf moet online een ticket worden gereserveerd. Open van een tot vijf.

Jimi Hendrix

Foto's van Hendrix, gemaakt 'door de beste muziekfotografen ter wereld': Vijftig jaar in de hemel. Te zien in de Fotowerkplaats, Gerrit Verboonstraat 14. Tussen half een en vijf uur. Zie ook dit artikel. .

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Vndaag voor het laatst te zien - het museum wordt vandaag morgen door de aannemer onder handen genomen:

'Wat is realisme nu?" Ooit stond realisme voor een revolutie. Realistische schilders verbeeldden de vaak rauwe werkelijkheid; het ging niet langer mooi maar om waar.
Zo’n 150 jaar later is dat anders. Hoe hangt de vlag erbij, ook in Nederland? Een update met schilderkunst vanaf 2000.

Al zo’n acht jaar doet kunstenaar Zoro Feigl experimenten met de bewegingen van een zwerm vogels. Kon hij die prachtige choreografieën in de lucht omzetten in kunst?
Speciaal voor het Stedelijk Museum Schiedam leidde dat tot Zwermen, een mega-installatie aan het plafond. Kijk je als bezoeker omhoog dan lijkt het net alsof er een zwerm vogels boven je hoofd vliegt.

Achter de stilte van Corona toont foto's, gemaakt in Schiedam, van Margi Geerlinks. Haar fotowerk gaat bijna altijd over mensen; hoe ze zijn of hoe ze dankzij haar digitale manipulatie zouden kúnnen zijn. Tijdens de eerste ‘Coronaweken’ volgde Geerlinks verschillende Schiedammers, vaak met een vitaal beroep. Wat is hun verhaal? Hoe hebben ze deze weken ervaren? Geerlinks maakte de foto’s tussen 25 maart en 1 juni.

Dertig jaar lang las Theo Gootjes (1942) dagelijks alle kranten en ging hij ’s avonds na het NOS Journaal aan zijn keukentafel zitten. Daar doopte hij zijn pen in zwarte inkt en tekende hij zijn commentaar op het belangrijkste nieuws. De dag daarna stond zijn politieke tekening in de avondkrant. Daarmee zette hij een enorm publiek dagelijks even aan het denken.

Tickets voor het museum - open van elf tot vijf - kosten 12,50. Schiedammers en studenten betalen vijf euro. Toegang alleen na reservering online.

Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date