Agenda

Zaterdag 19 september

19-09-2020 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 19 september onder meer:

Schone Wijjk Actie

 In juni was de eerste Schone Wijk Actie in Schiedam. Veel Schiedammers hielpen mee hun wijk schoon te maken, met resultaat. Omdat de actie naar meer smaakt organiseerde Irado voor vandaag een nieuwe Schone Wijk Actie, tijdens de Landelijke Opschoondag en World Cleanup Day 2020.

Vredesweek

In Wenneker Cinema wordt als onderdeel van de Vredesweek de film Just Mercy vertoond. Vanaf acht uur 's avonds.

Levende standbeelden

Festival met levende standbeelden in Hof van Spaland. Tussen twaalf en half vijf.

Iktoon

Amateurkunstenfestival in en om de Korenbeurs. Met workshops, binnen en buiten, een kunstbeurs en presentaties van verschillende instellingen. Ook wordt de Mooi Werk Cultuurprijs uitgereikt. Dat laatste gebeurt rond vijf uur 's middags, de andere evenementen voltrekken zich tussen elf en half vijf.

Ketelfactory

Solotentoonstelling van fotograaf en ontwerper Guus Rijven onder de titel Draak van het Wit – het eiland Deshima in de Baai van Nagasaki.
In 2017 reisde Rijven (Den Haag, 1947) af met twee camera’s naar Japan, toen de landbrug tussen Nagasaki en Deshima heropend werd. De ene camera was bedoeld voor verhalende kleurenopnames, de andere voor meer abstracte zwartwitbeelden. Zo ging Rijven op zoek, zoals hij het zelf noemt, naar de legendarische Draak van het Wit.
De tentoonstelling bestaat uit drie ongelijksoortige series, die elkaar complementeren. Heden wordt aan verleden, feit aan fictie geknoopt.
Vooraf moet online een ticket worden gereserveerd. Open van een tot vijf.

Wenneker Cinema

20.30 uur: Just Mercy
20.30 uur: Her

Fotofestival

Het Fotofestival Schiedam (FFS) duurt tot 20 september en vindt vooral op vrijdag en in het weekend plaats.
Het wil een overzicht geven op ontwikkelingen binnen de fotografie. Thema dit jaar is Transities. "Hoewel we – in het westen – genieten van een ongekende welvaart, lijkt een gevoel van chaos en onbehagen te heersen", schrijft de organisatie. "Als stilstaand beeld maakt fotografie als het ware een uitsnede van tijd en ruimte. Maar juist deze uitsnede wijst erop dat de wereld nooit stilstaat. Stilstand kan alleen maar bestaan bij gratie van beweging, een transitie naar een volgend tijdperk."
In Groenweegje 7, op het Dirkzwagerterrein, is een hoofdlocatie ingericht. Deze is vandaag tussen tien en acht te bezoeken. Toegang: 5,50 euro.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

In het museum zijn tot 4 oktober - als het sluit voor renovatie - te zien:
'Wat is realisme nu?" Ooit stond realisme voor een revolutie. Realistische schilders verbeeldden de vaak rauwe werkelijkheid; het ging niet langer mooi maar om waar.
Zo’n 150 jaar later is dat anders. Hoe hangt de vlag erbij, ook in Nederland? Een update met schilderkunst vanaf 2000.

Al zo’n acht jaar doet kunstenaar Zoro Feigl experimenten met de bewegingen van een zwerm vogels. Kon hij die prachtige choreografieën in de lucht omzetten in kunst?
Speciaal voor het Stedelijk Museum Schiedam leidde dat tot Zwermen, een mega-installatie aan het plafond. Kijk je als bezoeker omhoog dan lijkt het net alsof er een zwerm vogels boven je hoofd vliegt.

Achter de stilte van Corona toont foto's, gemaakt in Schiedam, van Margi Geerlinks. Haar fotowerk gaat bijna altijd over mensen; hoe ze zijn of hoe ze dankzij haar digitale manipulatie zouden kúnnen zijn. Tijdens de eerste ‘Coronaweken’ volgde Geerlinks verschillende Schiedammers, vaak met een vitaal beroep. Wat is hun verhaal? Hoe hebben ze deze weken ervaren? Geerlinks maakte de foto’s tussen 25 maart en 1 juni.

Dertig jaar lang las Theo Gootjes (1942) dagelijks alle kranten en ging hij ’s avonds na het NOS Journaal aan zijn keukentafel zitten. Daar doopte hij zijn pen in zwarte inkt en tekende hij zijn commentaar op het belangrijkste nieuws. De dag daarna stond zijn politieke tekening in de avondkrant. Daarmee zette hij een enorm publiek dagelijks even aan het denken.

Tickets voor het museum - open van elf tot vijf - kosten 12,50. Schiedammers en studenten betalen vijf euro. Toegang alleen na reservering online.