Agenda

Donderdag 5 maart

05-03-2020 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op donderdag 5 maart onder meer:

Stadsentree

Het college van B&W heeft de ontwikkelcombinatie Blauwhoed, MLA+, Stats Architecten en Bouwgroep Moonen aangewezen als partij voor de uitwerking van een plan voor de Kop van de Singel. Op deze locatie, aan Singel en Stationsplein, moet een gebouw komen dat de entree naar de binnenstad vanuit het station 'smoel geeft'. De plannen worden vanavond vanaf half acht toegelicht in het Stadskantoor.

Bezinningsbijeenkomst

In het kader van de Vastenactie organiseert de parochie de bezinningsbijeenkomst 'Paus Franciscus en de armen'. Vanaf het begin van zijn pausschap zet Franciscus zich in voor de integratie van de armen in de samenleving. Hierover, en over de eigen opdracht aan ieder van ons om te werken voor en met de 'armen' gaat het vanmiddag in De Wilgenburg, achter de Singelkerk. Aanvang twee uur.

Wenneker Cinema

15.00 uur: Marriage Story
20.00 uur: Marriage Story
20.30uur: Hors normes

Hotspot

Er wordt druk gewerkt aan de inrichting van het bijzondere restaurant Hotspot Hutspot in de voormalige gymzaal op de Kloosterplaats. Vanmiddag staan daar de deuren open om geïinteresseerden de vorderingen te laten zien. Van vier tot zes.

Over the top

Bingo spelen in Zaal Beatrix. Opbrengst voor de inrichting van een kinderhuiskamer in Rijndam Revalidatie in Rotterdam. Het initiatief is van de Ronde Tafel Schiedam. Van zeven tot elf vanavond.

Digi-Taalhuis

Van kwart voor zes tot kwart voor acht, inloop voor advies over taal, lezen en schrijven.

De Wissel

In inloophuis De Wissel op de Broersveld is een expositie te zien van schilderijen rond het thema 'Tien jaar Meredia'. Van twee tot vier.

Bingo

Van half twee tot half vier, in Hof in Zuid.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Bridge

Van half een tot vier, in De 5 Molens

Theater aan de Schie

20.15 uur:Daniël Arends - Meer van hetzelfde (deel 1)

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken. Met om half twee, half drie en half vier een rondleiding.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Vanavond wordt bekend wie de winnaars zijn van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Juryvoorzitter Barbara Visser maakt in het museum de naam van de winnaar bekend, live te horen bij het radioprogramma Opium op Radio 4. Bij die gelegenheid verzorgt het museum een feestelijk programma met onder meer een talkshow met Anna van Leeuwen (jurylid en journalist bij de Volkskrant), de vijf kunstenaars en de scouts en de opname vanOpium. Aanmelden gewenst via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Wat is realisme nu? In de 19de eeuw zorgde het begrip voor een revolutie. Realistische schilders keken om zich heen en zetten dát op het doek. Die soms wel rauwe werkelijkheid was ‘te waar’ en dus niet ‘mooi’, vonden bijna alle vakbroeders en kunstliefhebbers. Zo’n honderdvijftig jaar later is realistische kunst niet langer revolutionair. Hoe hangt de vlag erbij? En vooral: hoe ziet het er in Nederland uit? De tentoonstelling Realisme nu geeft een update met schilderkunst vanaf 2000: lieflijk werk van Nico Heilijgers, rauwe schilderijen van Erik Suidman en stille kunst van Robin Speijer.

Vijf kenners uit de Nederlandse kunstwereld hebben elk een genomineerde voorgedragen voor de dertiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Het gaat om de jonge kunstenaars Isabelle Andriessen, Sharelly Emanuelson, Özgür Kar, Wouter Paijmans en Philip Vermeulen. Tezien in het museum; op 5 maart maakt de jury de winnaar bekend.

Dertig jaar lang las Theo Gootjes (1942) dagelijks alle kranten en ging hij ’s avonds na het NOS Journaal aan zijn keukentafel zitten. Daar doopte hij zijn pen in zwarte inkt en tekende hij zijn commentaar op het belangrijkste nieuws. De dag daarna stond zijn politieke tekening in de avondkrant. Daarmee zette hij een enorm publiek dagelijks even aan het denken. De tekeningen zijn nu te zien in de solotentoonstelling Theo Gootjes. Altijd zwart-wit.

De Schone kunst van Jan Eric Visser (1962) ontstaat op straat. Zoals hij ooit door een door regen verpulpte krant werd geïntrigeerd en het tot een van zijn belangrijkste materialen maakte, zo vindt hij nog altijd zijn materiaal op straat. Dat kunnen ook plastic verpakkingen, kapotte pennen en zelfs een oude thermoskan zijn. Alles uit zijn eigen vuilniszak dat niet kan bederven.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.