Agenda

Vrijdag 21 februari

21-02-2020 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 21 februari onder meer:

Leven

'Leven in de bodem' is een lezing door Mark Siepman, vanavond in De Boshoek. In verbijsterende aantallen en een onvoorstelbare diversiteit leeft er van alles onder de grond. Siepman, de landelijke specialist op dit gebied, komt uitleggen hoe deze vormen van onzichtbaar leven met elkaar te maken hebben en wat de invloed ervan is op het leven boven de grond. Veel van deze kleine organismen helpen om plagen en ziektes de kop in te drukken en om bijvoorbeeld planten gezonder te maken en daarmee ook van invloed en onmisbaar zijn op ons bestaan en al het leven boven de grond. Aanvang:  19.30 uur

Open Art Exchange

Kunstcentrum Open Art Exchange biedt de openingstentoonstelling van het nieuwe jaar: 'Hello 2020!'. In deze tentoonstelling wordt teruggeblikt op de hoogtepunten van afgelopen jaar en vooruit gekeken naar het nieuwe jaar met een mix van oude en nieuwe schilderijen, collages, tekeningen, ijzerdraadwerken en installaties van zeven lokale en buitenlandse kunstenaars.
Deelnemend kunstenaars zijn: Steve Bandoma (DR Congo), Fenneke Hordijk (Rotterdam/Schiedam), Kingsley Ogwara (Luxemburg/Nigeria), Jeffrey Burger (Schiedam), Jonathan Vatunga (DR Congo), Laftmonk (Frankrijk/US), Astrid Meijer (Rotterdam).

't Huis te Poort

De Japanse Sayuri Yamagata, jarenlang een van de gezichtsbepalende musici van de Nederlandse Bachvereniging, treedt samen met haar landgenote, klaveciniste Noriko Amano op in ’t Huis te Poort. Zij voeren werk van Bach uit: Clavier Sonaten mit obligater Violine.
Vanaf kwart over acht. Kaarten: voorverkoop € 20,-; aan de zaal € 22,50.

De Wissel

In inloophuis De Wissel op de Broersveld is een expositie te zien van schilderijen rond het thema 'Tien jaar Meredia'. Van twee tot vier.

Ketelfactory

Tentoonstelling 'Highlighting Skin'. Een 'ontmoeting tussen licht en de huid', met werk van Ina van Zyl en Michael Kirkham. Voor beide kunstenaars is de huid het dunne grensvlak tussen binnen en buiten – kwetsbaar, gehavend en soms glanzend in het licht. Het leven van de figuren in de schilderijen van Kirkham en Van Zyl speelt zich vooral onderhuids af. In de tentoonstelling Highlighting Skin komen de werken in één ruimte samen. Uitgangspunt is het gelijknamige essay van Ernst van Alphen, die ook de werken voor de tentoonstelling koos. Tussen een en vijf.

Wenneker Cinema

20.00 uur: The Farewell
20.30 uur: Sorry We Missed You

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken. Met om half twee, half drie en half vier een rondleiding.

Klaverjassen

Vanaf half acht in Hof in Zuid.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Vijf kenners uit de Nederlandse kunstwereld hebben elk een genomineerde voorgedragen voor de dertiende editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Het gaat om de jonge kunstenaars Isabelle Andriessen, Sharelly Emanuelson, Özgür Kar, Wouter Paijmans en Philip Vermeulen. Tezien in het museum; op 5 maart maakt de jury de winnaar bekend.

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

De Schone kunst van Jan Eric Visser (1962) ontstaat op straat. Zoals hij ooit door een door regen verpulpte krant werd geïntrigeerd en het tot een van zijn belangrijkste materialen maakte, zo vindt hij nog altijd zijn materiaal op straat. Dat kunnen ook plastic verpakkingen, kapotte pennen en zelfs een oude thermoskan zijn. Alles uit zijn eigen vuilniszak dat niet kan bederven.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.

Vanmiddag is er ook in het museum een bijeenkomst voor jonge kunstenaars, bedoeld om inzicht te krijgen in verschillende vormen van publicaties en het nut en onnut ervan.
Waarom zou je een boek maken? Wat zijn de afwegingen? En hoe zit het met de consequenties? Met gastsprekers Roos van der Lint, redacteur van De Groene Amsterdammer, het kunstenaarsduo Inge Riebeek en Martin Riebeek en Eelco van Welie, directeur nai010 publishers. Aanmelden is wenselijk.