Agenda

Zaterdag 25 januari

25-01-2020 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 25 januari onder meer:

CJV

Disco bij de CJV op de Lange Haven. Vanaf half drie de kinderen uit groep 1 tot en met 4, vanaf half acht de oudere basisschoolleerlingen. Toegang voor introducees: een euro. Thema: Black & White.

Theater aan de Schie

20.15 uur: Martijn Fischer - Zingt hits van Hazes

Samba & Fado

Een Samba & Fadoshow bij het gelijknamige restaurant op de Hoogstraat. Vanaf tien uur vanavond.

Show Bingo

In café De Herinnering. Met Miss Chloë Travestie, vanaf acht uur.

Open Art Exchange

Kunstcentrum Open Art Exchange heeft vandaag haar Nieuwjaarsborrel en opent bij die gelegenheid de openingstentoonstelling van het nieuwe jaar: 'Hello 2020!'.
In deze tentoonstelling wordt teruggeblikt op de hoogtepunten van afgelopen jaar en vooruit gekeken naar het nieuwe jaar met een mix van oude en nieuwe schilderijen, collages, tekeningen, ijzerdraadwerken en installaties van zeven lokale en buitenlandse kunstenaars.
Deelnemend kunstenaars zijn: Steve Bandoma (DR Congo), Fenneke Hordijk (Rotterdam/Schiedam), Kingsley Ogwara (Luxemburg/Nigeria), Jeffrey Burger (Schiedam), Jonathan Vatunga (DR Congo), Laftmonk (Frankrijk/US), Astrid Meijer (Rotterdam). Van vier tot zeven.

 't Spul

Open podium voor mensen met een (grappig) verhaal, gedicht, liedje of sketch. Vanaf half negen.

Wennekerpand

20.15 uur: Jan Beuving - Rotatie

Ketelfactory

Margriet Kemper en Florette Dijkstra verzorgen ieder een lezing bij de tentoonstelling Jagen en verzamelen, te zien op de bovenverdieping van De Ketelfactory. Het is een tentoonstelling met een archief-achtig karakter, vol seriële werken en verzamelingen van Margriet Kemper en Florette Dijkstra. Zij jagen ieder op eigen manier op wat voorbijgaat maar niet gemist kan worden. Jagen en verzamelen als een manier van (over)leven. Van twee tot vier.
Ook te zien: 'Highlighting Skin'. Een 'ontmoeting tussen licht en de huid', met werk van Ina van Zyl en Michael Kirkham. Voor beide kunstenaars is de huid het dunne grensvlak tussen binnen en buiten – kwetsbaar, gehavend en soms glanzend in het licht. Het leven van de figuren in de schilderijen van Kirkham en Van Zyl speelt zich vooral onderhuids af. In de tentoonstelling Highlighting Skin komen de werken in één ruimte samen. Uitgangspunt is het gelijknamige essay van Ernst van Alphen, die ook de werken voor de tentoonstelling koos.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Blade Runner (The Final Cut)

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken. Met om half twee, half drie en half vier een rondleiding.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.