Agenda

Zondag 26 januari

26-01-2020 Agenda


SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 26 januari onder meer:

Rietzeilers

De Schiedamse carnavalsvereniging De Rietzeilers houdt vandaag het Jeugdcarnaval. Dat gebeurt in Zaal Beatrix. Jeugprins Rinaldo nodigt alle jonge Schiedammers uit voor dit gratis toegankelijke feest dat om half twee  egint.

Winterse muziek

De bibliotheek haalt de winter in huis met muziek van Gijs van Rij. Uit zijn muziekcollectie haalde hij 'juweeltjes', met sneeuw en ijs als inspiratie. Wat luistert een Eskimo bijvoorbeeld op Spotify?
Gijs van Rij draait van twee tot vier op de eerste verdieping in de bibliotheek in de Korenbeurs. Het zelf meenemen van winterse muziek wordt gewaardeerd. Een vrijwilligers van de Voorleesbrigade leest toepasselijke teksten en verhalen voor. Toegang gratis.

Peuterfestival

Festival voor de allerkleinsten met om negen uur 'De wereld van Kikker', of kwart over negen 'Dikkie Dik en de taart', over kwart over tien diezelfde voorstelling nog eens, en om half twaalf 'De Mopperwolk'. In het Wennekerpand. Toegang: 9,50 euro.

Rommelmarkt

In de Margriethal. Vanaf negen uur. Toegang: drie euro.

Orgelconcert

Concert op het bijzondere orgel van het Theater aan de Schie. Vanaf drie uur door Patrick Hopper. Toegang: twaalf euro.

Wenneker Cinema

13.00 uur: Amazing Grace
15.00 uur: Blade Runner - the final cut

Stiltewandeling

Door de polder wandelen, in een groep maar toch stil. Met onderweg meditatieve oefeningen. Vertrek vanaf de kruising Kasteelweg / Waterstokerstraat om tien uur. Kosten: 12,50 euro.

Kunst Werkt

Traditioneel begin van het expositiejaar van stichting Kunst Werkt met werk van nieuwe deelnemers. Dit jaar drie nieuwe Schiedamse kunstenaars:
- Arno Bauman, sinds 1981 werkzaam als grafisch ontwerper en fotograaf en sinds 2002 ook als beeldend kunstenaar. In zijn werken worden een of meerdere foto's en grafische elementen op de computer samengevoegd tot een geheel.
- Cora Moret schildert en tekent over het leven, de wereld en mensen om haar heen. Ze laat nu portretten zien. Ze zoekt het gebaar en de expressie in eenvoud van vorm en kleur.
- Jeroen Staal maakt schilderijen met meerdere kijklagen, voorgewende precisie en vol met details. Het lijkt logisch, maar of het dat ook is...
Vandaag vanaf half vier de afsluiting in Ruimte in Beweging.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken. Met om half twee, half drie en half vier een rondleiding.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst. Vandaag vanaf half twee: een rondleiding met een hindoeïstische priester, een joodse rabbijn en een christen.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.