Agenda

Vrijdag 17 januari

17-01-2020 Agenda


SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 10 januari onder meer:

Bloesem schilderen

Ineke verzorgt een workshop in De Boshoek, vanaf half twee. Deelnemers maken in één avond een decoratief schilderij van bloesemtakken. Met verschillende technieken. De workshop kost € 37,50 inclusief alle materialen, drinken en wat lekkers.

Huis te Poort

Muziek van Monteverdi vanavond in Huis te Poort op de Dam. Titel: Lust & liefde in Monteverdi’s madrigalen. "De verleiding, de kus, het hoogtepunt, het nagenieten… wie ernaar op zoek gaat kan alle aspecten van de erotiek terugvinden in de madrigalen van Claudio Monteverdi (1567-1643)."
Gids op deze zoektocht is vanavond Le Nuove Musiche, dat al Monteverdi’s madrigalen eerder op cd zette. Muzikaal leider Krijn Koetsveld brengt binnenkort een monografie uit over Monteverdi, 'een van de grootste genieën uit de muziekgeschiedenis'.
Vanavond een arrangement, met een inleiding vanaf zes uur, bij parfumerie/juponnerie Poeder & Dons (voorheen Vintage’Lein) aan de Hoogstraat 58a. Daarbij een muzikaal voorproefje. Vervolgens in de buurt een eenvoudige maaltijd. Om kwart over acht begint het concert. Met: Jennifer van der Hart, Wendy Roobol – sopranen, Tobias Segura Peralta – alt, Falco van Loon – tenor, Bas Ramselaar – bas, Joop ter Maat, verteller, Arjen Verhage – theorbe, Cassandra Luckhardt – cello, Krijn Koetsveld – klavecimbel & artistieke leiding.
Kaarten: voorverkoop € 25,00; aan de zaal € 27,50.

Wenneker Cinema

20.00 uur: De Liefhebbers (Nederland, 2019, 96’)

De Wissel

In inloophuis De Wissel op de Broersveld is een expositie te zien van schilderijen rond het thema 'Tien jaar Meredia'. Van twee tot vier.

Wennekerpand

20.15 uur: Vrijdag & Sandifort - Voorlopig voor altijd

Danslessen

West-Afrikaanse danslessen door Serge Badoué. Blok 1 van 2020: zeven lessen, op zeven opeenvolgende vrijdagen, begeleid met live percussie van Sebastiaan de Vries & Michiel Moerkerk. IVandaag de tweede les. n de Gelinckschool aan de Schiedamseweg.

The Cup

Softbalevenement, met vandaag de eerste wedstrijddag. Vanaf half zeven drie rondes met wedstrijden in de Margriethal. Om acht uur de openingsceremonie.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken. Met om half twee, half drie en half vier een rondleiding.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.