Agenda

Zaterdag 18 januari

18-01-2020 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 18 januari onder meer:

Nieuwjaarconcert

Van harmonieorkest Harpe Davids. Vanaf drie uur in de Dorpskerk. Toegang gratis.

Open Art Exchange

Kunstcentrum Open Art Exchange heeft vandaag haar Nieuwjaarsborrel en opent bij die gelegenheid de openingstentoonstelling van het nieuwe jaar: 'Hello 2020!'.
In deze tentoonstelling wordt teruggeblikt op de hoogtepunten van afgelopen jaar en vooruit gekeken naar het nieuwe jaar met een mix van oude en nieuwe schilderijen, collages, tekeningen, ijzerdraadwerken en installaties van zeven lokale en buitenlandse kunstenaars.
Deelnemend kunstenaars zijn: Steve Bandoma (DR Congo), Fenneke Hordijk (Rotterdam/Schiedam), Kingsley Ogwara (Luxemburg/Nigeria), Jeffrey Burger (Schiedam), Jonathan Vatunga (DR Congo), Laftmonk (Frankrijk/US), Astrid Meijer (Rotterdam). Van vier tot zeven.

Leeskring

Met en over de Nederlandse literaire klassiekers. Vandaag gaat het onder leiding van Hans Overheul over Eline Veere. Vanaf half elf in de Korenbeurs.

Bumble Bee

Speelgoedfiguur Bumble Bee - transformer van beroep - is vandaag te gast in Hof van Spaland. Van twaalf tot vier.

Ketelfactory

Opening van de nieuwe tentoonstelling 'Highlighting Skin'. Een 'ontmoeting tussen licht en de huid', met werk van Ina van Zyl en Michael Kirkham. Voor beide kunstenaars is de huid het dunne grensvlak tussen binnen en buiten – kwetsbaar, gehavend en soms glanzend in het licht. Het leven van de figuren in de schilderijen van Kirkham en Van Zyl speelt zich vooral onderhuids af. In de tentoonstelling Highlighting Skin komen de werken in één ruimte samen. Uitgangspunt is het gelijknamige essay van Ernst van Alphen, die ook de werken voor de tentoonstelling koos.
Vanaf drie uur.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Light of my Life (VS, 2019, 119’)
20.30 uur: De Liefhebbers (Nederland, 2019, 96’)

De Graauwe Hengst

21.00 uur: Kult Bunt

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

The Cup

Softbalevenement, met vandaag de tweede wedstrijddag. Vanaf negen uur in de Margriethal en Groenoordhal. In de ochtend de poulewedstrijden, vanaf drie uur vanmiddag de tweede ronde. Tegen zes uur het eind van de softbaldag. 

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken. Met om half twee, half drie en half vier een rondleiding.

Repaircafé

Van half tien tot twaalf in De 5 Molens.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Karaoke bar battle

Strijd om de gunst van de cafébezoeker in De Herinnering. De bar battle barstte vorige week los met Claudia, nu is het de beurt aan Jacqueline. Iedere week een andere kandidaat. Na vier kandidaten krijgt degene met de hoogste omzet € 100,- , Ook zin om mee te doen? Opgeven kan aan de bar. Vanaf acht uur vanavond.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.