Agenda

Zaterdag 14 december

14-12-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 14 december onder meer:

Kunst Werkt

Deelnemers van Kunst Werkt tonen kunst voor onder de kerstboom. Klein werk voor kleine prijzen. Kunstenaars en belangstellenden ontmoeten elkaar in traditioneel gezellige sfeer. Vandaag van een tot vijf.

Stokersfestival

Tweede editie Stokersfestival; lancering speciale editie ‘Old Schiedam’ jenever, Duivelsgeluk.
Jeneverliefhebbers krijgen vandaag de kans om kennis te maken met vier distillateurs tijdens een intiem festival. Er worden gelagerde distillaten gepresenteerd waarvan sommige wel vijf jaar op houten vaten hebben gelegen. Tussen een en zes in het Jenevermuseum.
Toegang tot het festival is te verkrijgen op basis van de reguliere entreeprijs voor het museum.

Oost Verbindt

Het Edisonplein is omgetoverd tot kerstplein. Tussen een en half vijf is ieder welkom om te genieten van muziek, gezelligheid en (hart)verwarmende hapjes en drankjes. En met een workshop kerststukjes maken door buurvrouw Heleen of een meet & greet met de kerstman. Met medewerking van Alberto da Moreno.

IJsbaan

Schaatsen op de ijsbaan op het Stadserf kan vandaag van twaalf tot negen.

Cabaret

Drie cabaretiers, drie verschillende acts: Isha van der Burg, Wolf de Kreij en de Hertog van Marbella spelen vandaag in Ruimte in Beweging. Isha van der Burg kent u misschien al als halve finalist van Cameretten 2018 of andere optredens. Wolf de Kreij en de Hertog van Marbella zullen deze avond debuteren.
Kaartjes (€ 8,- per stuk) worden aan de deur verkocht. Aanvang: kwart over acht.

Kerststukjes

In De Erker, tussen twee en vijf, kan ieder voor 2,50 euro naar eigen inzicht een kerststukje maken.

Café Kennis

Kerst Koppel Klaverjassen & Jokerenbij café Kennis aan de Vlaardingenstraat. Met een maat gezellig koppelklaverjassen in de spirit van Kerstmis. Kosten € 5,- p/p.

Grote of St.-Janskerk

Als vanouds, om drie uur inloopconcert, vandaag met het Gewestelijk senioren orkest. Toegang vrij.

Open Art Exchange

Xmas Art Fair met kunstwerken van tien erkende lokale en buitenlandse kunstenaars tegen tien procent korting. Met een mix van betaalbare grotere en kleinere werken in diverse disciplines, waaronder collages, schilderijen, tekeningen en sculpturen. Daarnaast heeft onze Schiedamse kunstenaar Jeffrey Burger een speciale kerstetalage gemaakt met een installatie en diverse ijzergaaswerken.
Deelnemende kunstenaars zijn: Frans de Winter (Rotterdam/Vlaardingen), Mumpasi Meso (Brazilië/Angola), Bouvy Enkobo (DR Congo), Jeffrey Burger (Schiedam), Gabriel Jideonwor (Nigeria), Jaques Tange (Schiedam), Patricio Mawete (Angola), Tho Simões (Angola), Fenneke Hordijk (Rotterdam/Schiedam), Lawrence Kwakye (Den Haag/Ghana).

Bingo

Kerstbingo in De Erker, van acht tot tien vanavond. Kleine prijsjes en goedkope kaarten.

Scouting

Scouting BvH heeft iedere zaterdag bijeenkomsten voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën in en bij het groephuis aan het Burgemeester van der Lippad.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.
Werk van Walter van Oel hangt in de Grote of St.-Janskerk, te zien van een tot vijf.

Lichtjesparade

Theatrale wandeling voor de hele familie door het centrum van Schiedam. Ga mee op avontuur met de IJskoningin. Gebaseerd op het prentenboek Lost & Found van Oliver Jeffers. De tocht begint om vijf uur bij Mooi Werk aan Hoogstraat 97 en duurt ongeveer een uur.
Voorafgaand aan de lichtjesparade kun je deelnemen aan een workshop lichtjes maken. Vanaf half vier bij Mooi Werk.
In de Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs wordt het verhaal Lost & Found tussen tien uur en vijf uur voorgelezen.

Wenneker Cinema

20.00 uur: The Goldfinch
20.30 uur: Fisherman’s Friends

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.

Eindejaarsquiz

Tussen vijf en zeven, in het Stedelijk Museum.

Plantagekerk

Open huis in de kerk aan de Lange Nieuwstraat 61-63. Van twee tot vier, met orgelmuziek door Pim Melligers.

Winterlicht

Vandaag de laatste dag van dit festival, met 'vuurkunst' en muziek en meer.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Boekpresentatie

Laura Diane presenteert haar debuut ‘Als de nacht eindigt’ in de Korenbeurs.
Inloop vanaf vier uur, overhandiging eerste exemplaar om kwart voor vijf. Daarna vraag en antwoord en signeren.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.