Agenda

Zondag 22 december

22-12-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 22 december onder meer:

Dickens Festijn

Terug in de tijd met het Dickens Festijn. Op de historische Dam en de Vlaardingerstraat, die zijn omgetoverd in een 'gezellige 19e eeuwse kerstsfeer'. Met ambachten, straattoneel, figuranten, zangkoren, kinderkoren, kooplui en marktkramen in de Dickensstijl.
Vanaf twaalf uur, gratis toegang.

Kerstlichtjestocht

Sfeerrijke tocht van molen De Nolet op zoek naar de ster, door de mooi verlichte straten van de Gorzen. Mooi voor kinderen van vier tot tien, maar ook voor oma's en pappa's. Op hun tocht wijzen figuren uit het kerstverhaal de weg. Ieder is uitgenodigd iets (speelgoed of etenswaren) mee te nemen, voor Actie Schoenendoos en de Voedselbank. Aanvang: vijf uur. Voor een lichtje wordt gezorgd.

IJsbaan

Schaatsen op de ijsbaan op het Stadserf kan vandaag van twaalf tot negen.

De kleine prins(es)

Theater aan de Schie en De Stokerij Schiedam verzorgen de kerstvoorstelling De kleine prins(es).
In een wereld waar alle kleur en creativiteit vakkundig is verbannen, woont de tienjarige Dylan. Steeds wanneer Dylan huiswerk maakt, nemen gedachten en fantasieën het over en komen er tekeningen van planeten op plaatsen waar sommen zouden moeten staan. Op een avond wordt Dylan meegenomen door het poppetje op de tekeningen, De Kleine Prins(es), die Dylan meeneemt langs verschillende planeten. Naar het boek De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry.
Voor kinderen vanaf zes jaar en hun familie. Toegang 13,50 voor kinderen tot twaalf jaar, 17,50 voor ouderen. In het Schiedamse theater uiteraard. Aanvang vandaag: drie uur.

Stiltewandeling

Eindejaarseditie van de stiltewandeling in de polder tussen Schiedam, Vlaardingen en Delft. Door zintuigen aan het werk te zetten kom je uit je hoofd en in je lijf, in contact met jezelf.
De wandeling begint en eindigt met meditatieve oefeningen en tijdens de wandeling is er ook de tijd om een paar keer bewust stil te staan. Vanaf tien uur, startpunt: kruising van de Kasteelweg en de Waterstokerstraat. Deelname kost 12,50 euro.

Open Art Exchange

Xmas Art Fair met kunstwerken van tien erkende lokale en buitenlandse kunstenaars tegen tien procent korting. Met een mix van betaalbare grotere en kleinere werken in diverse disciplines, waaronder collages, schilderijen, tekeningen en sculpturen. Daarnaast heeft onze Schiedamse kunstenaar Jeffrey Burger een speciale kerstetalage gemaakt met een installatie en diverse ijzergaaswerken.
Deelnemende kunstenaars zijn: Frans de Winter (Rotterdam/Vlaardingen), Mumpasi Meso (Brazilië/Angola), Bouvy Enkobo (DR Congo), Jeffrey Burger (Schiedam), Gabriel Jideonwor (Nigeria), Jaques Tange (Schiedam), Patricio Mawete (Angola), Tho Simões (Angola), Fenneke Hordijk (Rotterdam/Schiedam), Lawrence Kwakye (Den Haag/Ghana).

Mag ik deze dans van u?

Vanaf half drie in Hof in Zuid: lekker dansen. Entree: 3,50 euro.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.
Werk van Walter van Oel hangt in de Grote of St.-Janskerk, te zien van een tot vijf.

Wenneker Cinema

13.00 uur: Buurman & Buurman experimenteren er op los! (Tsjechië, 2019, 60 min.)
15.00 uur: Wat is dan liefde (Nederland, 2019, 103 min.)

Nieuwe Passage

Een fotografe gekleed in kerstkostuum is op zoek naar een bengel of engel. Eenmaal gevonden maakt zij - met bijpassende accessoires - een foto. Ook de Kersttafeldame is aanwezig en deelt hapjes uit.

Café Kennis

Dickens After Party met Richard Beukelaar, vanaf zes uur.

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.
Vanaf twee uur: 'time   travel' tour + finissageborrel: Rens Horn en gids Cilia Batenburg verzorgen een rondgang. Aanmelden gewenst via E: info@deketelfactory.nl.

Kunst Werkt

Deelnemers van Kunst Werkt tonen kunst voor onder de kerstboom. Klein werk voor kleine prijzen. Kunstenaars en belangstellenden ontmoeten elkaar in traditioneel gezellige sfeer. Vandaag van een tot vijf.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Kestival in het museum. Met een hoge Herinner(kerst)boom, een winters landschap met modeltreintjes in kerstsfeer en modeltreintjes-workshops. En dan is er de tentoonstelling Kerstgroeten voor het koningshuis met schilderijtjes van Rien Poortvliet.

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.