Agenda

Zaterdag 7 december

07-12-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 30 november onder meer:

Verhaal van Schiedam

Het Verhaal van Schiedam wordt vandaag verteld door Jef Jansen. Thema van het verhaal in interviewvorm -  met Reinard Maarleveld: De historische sensatie van het archief.
Jansen is meer dan veertig jaar met de geschiedenis van Schiedam bezig, beroepsmatig als medewerker van het gemeentearchief Schiedam, maar ook als liefhebber. Hij was onder meer bestuurslid van de Historische Vereniging, redacteur van Scyedam en bestuurslid van het Fonds Historische Publicaties.
"Na afloop van de lezing wilt u niets liever dan bronnenonderzoek doen in het gemeentearchief van Schiedam", zo belooft de organiserende Historische Vereniging.
Vanaf een uur in het pand van HVS op de Hoogstraat.

IJsbaan

Schaatsen op de ijsbaan op het Stadserf kan vandaag van twaalf tot negen. 

Grote of St.-Janskerk

Vanaf drie uur: inloopconcert van Collegium Caccini. Toegang vrij.

Theater aan de Schie

20.15 uur: Waylon - My heroes have always been cowboys

Westvest90

Het Inguz-kwartet treedt vanavond op de in de kerk aan de Westvest 90. Kamermuziek met werk van Sjostakovitsj, Borodin, Vivaldi en Beethoven. Vanaf acht uur; toegang twintig euro.

Open Art Exchange

De tentoonstelling New World gaat over de menselijke kant van migratie. Wat betekent migratie voor migranten, achtergelaten mensen, ontvangers, samenlevingen? Over wanhoop en hoop, over nieuwe deuren die opengaan, over teleurstelling en misleiding, over schijnbaar onoverbrugbare verschillen, wantrouwen en onbegrip. Maar ook over erkenning, openheid, nieuwe vriendschap en herwonnen stabiliteit. Over de rijkdom en wrijving van diversiteit. Over het verlangen naar wat was en wat komen gaat.
Van een tot zes open op de Hoogstraat.

Scouting

Scouting BvH heeft iedere zaterdag bijeenkomsten voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën in en bij het groephuis aan het Burgemeester van der Lippad.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Instinct
20.30 uur: Portrait de la jeune fille en feu

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.