Agenda

Zondag 15 december

15-12-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 15 december onder meer:

Gorzen Live!

Een muzikale ontdekkingstocht door de Gorzen, met enkele 'spetterende' muzikale acts geprogrammeerd op plekken waar je die normaal niet zo snel tegenkomt. Onder begeleiding van een gids gaan de deelnemers in verschillende groepjes op pad. Zo ervaart iedereen die middag een aantal mini-concertjes in intieme setting.
Verzamelen bij de BVSZ in de Leliestraat om half twee.

Schreihuisje

Onthulling expositie Niet Zieken van Rob Maan in samenwerking met Jenneke ter Horst, in het Schreihuisje op het Hoofd. Vanaf half vijf, aansluitend op Gorzen Live!

Lost & Found

Vanaf zes uur in café Kennis: Lost & Found.  "Een speciale dag waarbij we met elkaar ook even stil zullen staan bij de vrienden en familie die ons ontvallen zijn maar wel in de spirit dat we hun leven zullen vieren en dat ze voor altijd in ons hart zitten." Mike Vos & Marco Diamantatos kunnen hier als geen ander een fantastische draai aan geven. Uiteraard is er weer een soepje van het huis.

Rommelmarkt

In de Margrietland, van negen tot vijf. Toegang drie euro.

Kerstzang

'Kerstzang bij Kaarslicht' in de Grote of St. Janskerk. Dit jaar worden er weer onder de kaarsen van de kroonluchters mooie kerstliederen vertolkt door Schiedams vrouwenkoor Femmes Pur Sang en het Koninklijk Schiedams mannenkoor Orpheus. De muzikale ondersteuning is van de Rijnmondband onder leiding van hun dirigent Anno Appelo en organist Arjen Leistra. Vanaf vijf uur, toegang is vrij.

Benefiet

In het Wennekerpand spelen en zingen Schiedamse artiesten kerstliedjes. Meezingen mag, graag zelfs!
De organisatie is in handen van Santa Loves. Artiesten die optreden zijn Istvan Ouborg, Rens de Ronde, Rob & Theo, Toon Mentink, Mikaela Burns, Mike Vos, Boneyard, Mental Firecrackers, Biggs, DJ-eroen en The Santa Loves Band. De presentatie is in handen van Ronald van Oudheusden, programmamaker bij RTV Rijnmond.
Aanvang twee uur, toegang 12,50 euro voor volwassenen en vijf euro voor kinderen tot tien jaar. Kaartverkoop online via I: theateraandeschie.nl of aan de kassa van het Wennekerpand. De opbrengst van het evenement gaat Bliep.

IJsbaan

Schaatsen op de ijsbaan op het Stadserf kan vandaag van twaalf tot negen.

Open Art Exchange

Xmas Art Fair met kunstwerken van tien erkende lokale en buitenlandse kunstenaars tegen tien procent korting. Met een mix van betaalbare grotere en kleinere werken in diverse disciplines, waaronder collages, schilderijen, tekeningen en sculpturen. Daarnaast heeft onze Schiedamse kunstenaar Jeffrey Burger een speciale kerstetalage gemaakt met een installatie en diverse ijzergaaswerken.
Deelnemende kunstenaars zijn: Frans de Winter (Rotterdam/Vlaardingen), Mumpasi Meso (Brazilië/Angola), Bouvy Enkobo (DR Congo), Jeffrey Burger (Schiedam), Gabriel Jideonwor (Nigeria), Jaques Tange (Schiedam), Patricio Mawete (Angola), Tho Simões (Angola), Fenneke Hordijk (Rotterdam/Schiedam), Lawrence Kwakye (Den Haag/Ghana).

Talentenjacht

Bij café 't Anker is vanmiddag een voorronde van de Winter Star Talentenjacht On Tour. Aanvang: vijf uur.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Kunst Werkt

Deelnemers van Kunst Werkt tonen kunst voor onder de kerstboom. Klein werk voor kleine prijzen. Kunstenaars en belangstellenden ontmoeten elkaar in traditioneel gezellige sfeer. Vandaag van een tot vijf.

Wenneker Cinema

12.30 uur: Fisherman’s Friends
15.00 uur: The Goldfinch

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.