Agenda

Zaterdag 16 november

16-11-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 16 november onder meer:

Duurzaamheidsfestival

Duurzaamheidsfestival in de Korenbeurs. Met workshops, lezingen, boekverkoop en een informatiemarkt. Zie dit artikel.
Van twaalf tot vijf.

Stukje bij Beetje

In mozaiekatelier Stukje bij Beetje, Singel 65, wordt vandaag tussen elf en vijf het werk gepresenteerd van vijf kunstenaars. Dit gebeurt in het kader van de open atelierdagen.

Sinterklaas

Sinterklaas heeft al aangegeven wat zijn programma is, nu hij vandaag in Schiedam aankomt:
- aankomst op het Hoofd, Schiedam - Zuid, half twaalf begin voorprogramma, Sinterklaas wordt om en nabij twaalf uur verwacht. Hij neemt dan uitgebreid de tijd om de Schiedamse kinderen te ontmoeten
- op de Lange Haven in Schiedam - Centrum komt Sint rond half twee aan. Een voorprogramma begint een half uurtje eerder
- rond kwart over twee wordt Sintop de Mgr. Nolenslaan verwacht. Het programma voor zijn aankomst begint om half twee
- om half vier verwelkomt de burgemeester Sinterklaas op het stadhuis op de Grote Markt; daarna vertrekt de Goedheiligman naar zijn tijdelijke paleis op de Hoogstraat.

Open Art Exchange

De tentoonstelling New World gaat over de menselijke kant van migratie. Wat betekent migratie voor migranten, achtergelaten mensen, ontvangers, samenlevingen? Over wanhoop en hoop, over nieuwe deuren die opengaan, over teleurstelling en misleiding, over schijnbaar onoverbrugbare verschillen, wantrouwen en onbegrip. Maar ook over erkenning, openheid, nieuwe vriendschap en herwonnen stabiliteit. Over de rijkdom en wrijving van diversiteit. Over het verlangen naar wat was en wat komen gaat.
Van een tot zes open op de Hoogstraat.

Repair Café

Vanaf half tien in De 5 Molens.

Pepernotendisco

Bij het CJV aan de Lange Haven is het Pepernotendisco. Vanaf half drie tot half vijf. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Suikerzoet

Derde dag van het Suikerzoek Filmfestival, met tientallen films op een groot aantal locaties verdeeld door de stad. Plus een flink aantal verschillende korte films. Plaatsen van handeling van het festival vandaag: in de twee zalen van Wenneker Cinema, in de Grote Kerk, de St.-Joris Doele, Ruimte in Beweging, de Korenbeurs en 't Huis te Poort. Maar ook het stedelijk museum, de Drilschuur, de kerk Westvest90, bij Zavor, in Warande 157, het brugwachtershuisje op de Nieuwe Haven en de Dorpskerk in Kethel. Om zeven uur beginnen de eerste films. De toegang is als altijd op het Suikerzoet gratis - maar enige vorm van financiële bijdrage is welkom.

Wintermarkt

In Schiewagh wordt een wintermarkt gehouden. Zelfgemaakte spulletjes worden daar verkocht. Van half elf tot half vier.

De Graauwe Hengst

22.00 uur: Los Rancheros

Scouting

Scouting BvH heeft iedere zaterdag bijeenkomsten voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën in en bij het groephuis aan het Burgemeester van der Lippad.

Open Ateliers

In dit Open Ateliersweekend zijn een flink aantal Schiedamse ateliers en galeries van elf tot vijf te bezoeken.
Bij Kunst Werkt in Ruimte in Beweging is er een 'kick-off'.
Deelnemende kunstenaars:
Stichting Amateurkunstenaars collectief Schiedam (AKCS)
Annemarie van Ulden
Ankie Manders
Conny Noordijk
Frans Huisman
Gerrit Bruins
Henny van Leeuwen
Inge Hoefnagel
Jeroen Vesseur
Jacques Tange
Marjan Weeda
Karin de Visser
Patries Martens
Pim van Halem
Rob van der Ven
Sasha Zuidam
Sjef van Duin
Tineke Weber
Yvon Koopman
Willem van Hest
Wilna Valkenburg

Deelnemende galeries:
Art Gallery Voûte
De Ketelfactory
Galerie 158
Open Art Exchange
Stichting Kunst Werkt

't Anker

Marc Lapre zingt in café 't Anker vanaf negen uur vanavond.

Toonkunst

Toonkunst Schiedam zingt in kerkcentrum De Ark de Petite Messe Solennelle van Rossini. Medewerking wordt verleend door de solisten van Quatres Bouches, organist Geert Bierling op harmonium en Annette Rogers op piano.
Vanaf 20.15 uur. Kaarten: 17,50 euro, te bestellen via E: secretaris@toonkunstkoorschiedam.nl (ovv naam en aantal).

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Inloopconcert

Om drie uur vanmiddag begint het inloopconcert van Fafkla Trio en Jaja Opera in de Grote of St.-Janskerk. Toegang gratis.

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Battle of the Shanties

Van een tot zes: drie shantykoren zingen voor een finale plaats. De shantykoren die meedoen komen vanuit heel het land om te strijden om de winst. Toegang tot De Erker is  gratis.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.