Agenda

Vrijdag 15 november

15-11-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 15 november onder meer:

Suikerzoet

Tweede dag van het Suikerzoek Filmfestival, met 28 films op veertien locaties, plus veertien verschillende korte films. Plaatsen van handeling van het festival vandaag: in de twee zalen van Wenneker Cinema, in de Grote Kerk, de St.-Joris Doele, Ruimte in Beweging, de Korenbeurs en 't Huis te Poort. Maar ook het stedelijk museum, de Drilschuur, de kerk Westvest90, bij Zavor, in Warande 157, het brugwachtershuisje op de Nieuwe Haven en de Dorpskerk in Kethel. Om zeven uur beginnen de eerste films. De toegang is als altijd op het Suikerzoet gratis - maar enige vorm van financiële bijdrage is welkom.

Zwijgende filmklassiekers

Het hoort er inmiddels bij: tijdens het Suikerzoet Filmfestival presenteert ’t Huis te Poort een zwijgende film met live begeleiding. Dit jaar worden er op de vrijdagavond zelfs twee lange speelfilms vertoond. Onweerstaanbare klassiekers, onnavolgbaar op de piano begeleid door de absolute specialisten op dit gebied: Maud Nelissen met Les Deux Timides, een Franse komedie uit 1928, en Daan van den Hurk met Faust uit 1926.

Wijkochtend

In het Ontmoetingscentrum Beethovenplein organiseert het WOT een ochtend van ontmoeting voor iedereen, uit Groenoord. Vanaf half tien.

Theater aan de Schie

20.15 uur: De Verleiders Female - Jelka van Houten, Susan Visser, Stephanie Louwrier e.a.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

De 5 Molens

14.00 uur: Bloemschikken

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Creaclub

Tussen negen en twaalf in wijkcentrum Oost.

Open Art Exchange

De tentoonstelling New World gaat over de menselijke kant van migratie. Wat betekent migratie voor migranten, achtergelaten mensen, ontvangers, samenlevingen? Over wanhoop en hoop, over nieuwe deuren die opengaan, over teleurstelling en misleiding, over schijnbaar onoverbrugbare verschillen, wantrouwen en onbegrip. Maar ook over erkenning, openheid, nieuwe vriendschap en herwonnen stabiliteit. Over de rijkdom en wrijving van diversiteit. Over het verlangen naar wat was en wat komen gaat.
Van een tot zes open op de Hoogstraat.

SC Support

In het Groenoordhuis-midden organiseert SC Support een activiteit voor jongeren. Van zes tot negen.

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een 'bakkie' en gesprek.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken.

Vrouwen Fit Club

In wijkcentrum Oost, van half zeven tot half acht vanavond. Om samen met andere vrouwen te werken aan de conditie. Organisatie: Dock.

Modeworkshop

Voor tienermeiden. Van vier tot zes in OC Beethovenplein.

Jenevermuseum

Het museum is open, van elf tot vijf.

Stedelijk Museum

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.