Agenda

Zondag 17 november

17-11-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 17 november onder meer:

Stukje bij Beetje

In mozaiekatelier Stukje bij Beetje, Singel 65, wordt vandaag tussen elf en vijf het werk gepresenteerd van vijf kunstenaars. Dit gebeurt in het kader van de open atelierdagen.

Ruimte in beweging

Tentoonstelling Voel, tot stand gekomen op basis van ideeën van meerdere deelnemers van Kunst Werkt. Rob van der Ven had de huid: ons grootste orgaan dat beschermt tegen de buitenwereld maar ons ook laat voelen. Een huid kan koud of warm zijn, bleek of gebruind, getatoeëerd worden of een blank canvas zijn, bedekt worden of bloot blijven. Mirjam Boomert had de tastzin: in onze wereld gericht op visuele waarneming wordt het belang van aanraking vaak onderschat en, zeker in de kunstwereld, niet op prijs gesteld. Voor beiden is de tactiele waarneming bij het maken van hun werken belangrijk.
Vijf kunstenaars van binnen en buiten Kunst Werkt tonen in deze multidisciplinaire groepstentoonstelling het belang van de huid, aanraking, voelen en gevoel in hun werken.
Met werk van Mirjam Boomert, 
Romina Ciaffi, 
McLaurens, 
Kayleigh Smetsers en 
Rob van der Ven.

Suikerzoet

Laatste dag van het Suikerzoek Filmfestival, met tientallen films op een groot aantal locaties verdeeld door de stad. Plus een flink aantal verschillende korte films. Plaatsen van handeling van het festival vandaag: in de twee zalen van Wenneker Cinema, de St.-Joris Doele, Ruimte in Beweging, de Korenbeurs en het Theater aan de Schie. Om half elf begint de eerste film, om tien uur vanavond de laatste. De toegang is als altijd op het Suikerzoet gratis - maar enige vorm van financiële bijdrage is welkom.
Met de première van de erfgoedfilm Aleida én het Historisch Inspectie Team (HIT) van de Kleine Ambassade vanaf elf uur.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken.

Luikse vlooienmarkt

Vanaf elf uur op het Land van Belofe en het Broersveld.

Open Ateliers

In dit Open Ateliersweekend zijn een flink aantal Schiedamse ateliers en galeries van elf tot vijf te bezoeken.
Bij Kunst Werkt in Ruimte in Beweging is er een 'kick-off'.
Deelnemende kunstenaars:
Stichting Amateurkunstenaars collectief Schiedam (AKCS)
Annemarie van Ulden
Ankie Manders
Conny Noordijk
Frans Huisman
Gerrit Bruins
Henny van Leeuwen
Inge Hoefnagel
Jeroen Vesseur
Jacques Tange
Marjan Weeda
Karin de Visser
Patries Martens
Pim van Halem
Rob van der Ven
Sasha Zuidam
Sjef van Duin
Tineke Weber
Yvon Koopman
Willem van Hest
Wilna Valkenburg

Deelnemende galeries:
Art Gallery Voûte
De Ketelfactory
Galerie 158
Open Art Exchange
Stichting Kunst Werkt

Stiltewandeling

Buiten wandelen in stilte, in de polder tussen Schiedam, Vlaardingen en Delft. Door je zintuigen aan het werk te zetten kom je uit je hoofd en in je lijf, in contact met jezelf.
De wandeling begint en eindigt met meditatieve oefeningen en tijdens de wandeling is er de tijd om een paar keer bewust stil te staan. Start om tien uur bij de kruising van de Kasteelweg en de Waterstokerstraat. Kosten: 12,50 euro.

Open Art Exchange

De tentoonstelling New World gaat over de menselijke kant van migratie. Wat betekent migratie voor migranten, achtergelaten mensen, ontvangers, samenlevingen? Over wanhoop en hoop, over nieuwe deuren die opengaan, over teleurstelling en misleiding, over schijnbaar onoverbrugbare verschillen, wantrouwen en onbegrip. Maar ook over erkenning, openheid, nieuwe vriendschap en herwonnen stabiliteit. Over de rijkdom en wrijving van diversiteit. Over het verlangen naar wat was en wat komen gaat.
Van een tot zes open op de Hoogstraat.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan: Time Travel.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd. Van een tot vijf.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.