Agenda

Woensdag 23 oktober

23-10-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op woendag 23 oktober onder meer:

Crazy Springparadijs

Een plek waar je kastelen, stormbanen, een voetbalveld, klimmuren en nog veel meer op één locatie vindt. Deze herfstvakantie staan er weer tientallen opblaasbare attracties en ander vermaak opgesteld voor alle kinderen van de basisschoolleeftijd en hun ouders. Ook aan de kleintjes wordt gedacht door kleine springkussens en een speciale peuterhoek.
In de Margriethal, van tien tot vijf. Toegang: € 6,- per kind en ouders/begeleiders mogen gratis naar binnen.

Improvisatietheater

Theatergroep Impro Schiedam verzorgt een les in improvisatietheater. "Je leert improvisatie theatertechnieken, grenzen verleggen en loslaten." Inloopsessie tussen acht en tien in de benedenzaal van poolcafé De Ketel in de Westfrankelandsestraat. Kosten: tien euro.

Cursus Klik & Tik

Maak kennis met het wereldwijde web tijdens deze vierdelige cursus in De Erker. Zoeken op internet, websites bekijken, een e-mail schrijven en een bestand downloaden, het komt allemaal aan de orde. Aan de hand van filmpjes is er uitleg. Na afloop van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat.
De cursus is gratis, vandaag en drie komende woensdagen, van twee tot vier.

De Wissel

Inloophuis de Wissel is van twee tot vier geopend. Ook handwerkgroep Het Schaap is dan actief.

Verhaal van Schiedam

Wetenschapper Frits van Oostrom verzorgt deze lezing in het Stedelijk Museum Schiedam. Hij schrijft ook bekroonde boeken voor een groot publiek over middeleeuwse onderwerpen. De invalshoek is daarbij letterkunde geplaatst tegen de cultuurhistorische achtergrond van een periode. Zo behandelt Van Oostrom in ‘Maerlants wereld’ (AKO literatuurprijs 1996) ook het leven van ‘onze’ Aleida van Henegouwen, van wie Schiedam in 1275 stadsrechten kreeg. Voor ‘Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode’ kreeg Van Oostrom in 2018 de Libris Geschiedenisprijs.
Van Oostrom was ook naamgever van de commissie die tussen 2005 en 2007 op verzoek van de regering ‘de Canon van Nederland’ voor het onderwijs samenstelde.
Hij wordt vanavond geïnterviewd door Reinard Maarleveld. Daarna is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen. Boekhandel Post Scriptum is aanwezig met het werk van Frits van Oostrom. Vanaf acht uur. Aanmelden vooraf gewenst via E: vincentkrabbendam@live.nl.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken.

Fietsles

Van half tien tot half elf is er fietsles vanuit het wijkcentrum Dreesplein. Kosten: 26,50 voor zestien lessen.

Wenneker Cinema

15.00 uur: Au bout des doigts

Knikkerspiraal

Een sterk staaltje van gezichtsbedrog wordt vanmiddag onder de loep genomen met Marieke van de Probeerschool, in een workshop in de Korenbeurs. Een eenvoudig techniek-grapje met ijzerdraad en een knikker zien leidt tot een sterk staaltje gezichtsbedrog.
Gezichtsbedrog wordt ook in allerlei kunstvormen gebruikt, zoals bij muurschilderingen waar een raam met uitzicht op een zee wordt geschilderd. Ook de gravures van de Nederlandse kunstenaar Escher, die onmogelijke gebouwen en trappenhuizen tekende, zijn een vorm van gezichtsbedrog.
Tussen twee en half vier wordt er over gepraat, naar gekeken en over verwonderd, door kinderen vanaf vijf jaar.
Toegang is gratis. Aanmelden via E: programmering@debibliotheekschiedam.nl

Line Dance

In de 5 Molens, tussen half drie en half vier.

Taalles

Het loket van Taal+ dat helpt bij het vinden van taalles is open van twee tot half vijf in de Korenbeurs.

Kledingbank Nieuwland

De kledingbank is vandaag geopend van een tot vier. In de Kansenfabriek. In de MCM de Grootstraat is vandaag de Kinderkledingbank op dezelfde tijd open.

Tafeltennis

Van vijf tot half zeven is er tafeltennis(les) bij Scyedam, voor kinderen van groep 3 tot en met 8. De training aan de Dr. Kuyperlaan 4 wordt verzorgd door Charell Schoonbrood en Max Oppenheim. Aanmelden kan via jochemdehoop@tt4you.nl.

Biljarten

Biljartclub 4 Molens speelt tussen zeven en tien in De 5 Molens.

Visiteclub

In Frankeland zijn vandaag maar liefst drie verschillende visiteclubs actief: de 'creatieve' visiteclub, de kookclub en de 'vitaliteits-club'. Vanaf tien uur.

Kinderinstuif

In het wijkcentrum aan de Boerhaavelaan is het iedere woensdagmiddag kinderinstuif, voor kinderen van vier tot twaalf. Van twee tot half vier, kosten vijftig cent.

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.