Agenda

Zondag 20 oktober

20-10-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 20 oktober onder meer:

Het geheim van Suriname

Het geheim van Suriname is een food-festival. "De Surinaamse keuken op reis, vergezeld door leuke bands en entertainment, alles waar de Surinaamse gastvrijheid voor staat', aldus de organisatie. In de Margriethal, van twee tot acht.

Mariaconcert

Marialiederen zijn vanmiddag te horen tijdens en mee te zingen in de basiliek aan de Singel. Bisschop Hans van den Hende houdt een korte overweging.
Uitvoerenden van het Mariaconcert zijn dameskoor Jubilatio, herenkoor In Honorem Dei, Vocaal Ensemble Schiedam, alle drie onder leiding van Bas van Houte en ook de Oostercantorij onder leiding van Andries Stam. Annelies Prins is de soliste. Toegang: vijf euro. Aanvang drie uur, kerk open vanaf half drie.

Ruimte in beweging

Om drie uur wordt de tentoonstelling Voel geopend. Die kwam tot stand op basis van ideeën van meerdere deelnemers van Kunst Werkt. Rob van der Ven had de huid: ons grootste orgaan dat beschermt tegen de buitenwereld maar ons ook laat voelen. Een huid kan koud of warm zijn, bleek of gebruind, getatoeëerd worden of een blank canvas zijn, bedekt worden of bloot blijven. Mirjam Boomert had de tastzin: in onze wereld gericht op visuele waarneming wordt het belang van aanraking vaak onderschat en, zeker in de kunstwereld, niet op prijs gesteld. Voor beiden is de tactiele waarneming bij het maken van hun werken belangrijk.
Vijf kunstenaars van binnen en buiten Kunst Werkt tonen in deze multidisciplinaire groepstentoonstelling het belang van de huid, aanraking, voelen en gevoel in hun werken.
Met werk van Mirjam Boomert, 
Romina Ciaffi, 
McLaurens, 
Kayleigh Smetsers en 
Rob van der Ven.

Wennekerpand

15.00 uur:  Robert Jan Stips - Supersister Projekt 2019

Muzikale Bingoshow

In café El Boriquito op de Hoogstraat, van vier tot zeven, een 'dragpalace muzikale bingoshow'. Presentatie: Miss Travestie Holland 2009, Rose Murphy.

Kinderbingo

Vanaf half twee in wijkcentrum Dreesplein.

Geschiedenis op niveau

Lezing in café 't Spul, vanaf drie uur. Rob van Klaarwater vertelt over 'Film en de mogelijkheid om op Schiedam neer te kijken!'

Chow Chow-bijeenkomst

Kampioenschapsclubmatch, waarbij voor ieder wat te zien en doen is. Met winkel, workshop bloemschikken onder leiding van Marian van Aalst en een workshop 'fotografeer je eigen hond. Verder ook de workshop 'Chow kammen'. Plus: verloting. Vanaf half tien in de Groenoordhal.

Historische Wandeling

Polderwandeling St. Jacobus, startend bij de St. Jacobuskerk, alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn. Kosten: 2 euro voor HVS-leden en 5 euro voor niet-leden. Aanvang twee uur; aanmelding gewaardeerd via E: vrie2023@planet.nl.
.

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is, inclusief winkel, van elf tot vijf te bezoeken.

Coffee & Wine

In de maand oktober is in de Korenbeurs de tentoonstelling Coffee & Wine van de Rotterdamse kunstenaar Abttoy te zien. Van tien tot vijf.

Wenneker Cinema

13.00 uur: Kapsalon Romy
15.00 uur: Ask dr. Ruth

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd. Van een tot vijf.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.