Agenda

Zaterdag 19 oktober

19-10-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 19 oktober onder meer:

Nacht van de Geschiedenis

Vanaf half acht in de Grote Kerk en daarna op meerdere locaties in de stad. Eindfeest in de Sodafabriek vanaf elf uur. Tickets tien euro.

Repaircafé

In de 5 Molens, van half tien tot twaalf.

Karaoke

In café 't Anker vanavond vanaf acht uur een karaoke-avond, onder leiding van Ronald Boom.

Leeskring

Neerlandicus Hans Overheul vezorgt een lezing over Hersenschimmen, de klassieker van Bernlef.
Tussen half elf en half een in de Korenbeurs. Vrij toegang - het is plezierig als de deelnemers het werk hebben gelezen, maar niet noodzakelijk.

Urban Moves

Dance Battle georganiseerd door de Cultuurfabriek. Alle dansstijlen zijn welkom, nadruk op Funk, Hip-Hop, House, Bass, Afro Dancehall. Er is een aparte 'wedstrijd' voor kinderen onder de veertien jaar. Voor de winnaars - ook in de categorie Showcase Crew Battle - zijn er geldprijzen te winnen.
Gratis entree in de Margriethal. Deelname is ook gratis, inschrijven kan tot op de dag zelf. Deur open & registratie vanaf twee uur vanmiddag.

Fabrieklassiek

In het voormalige Dirkzwagerpand De Drilschuur (Groenweegje 13) wordt tussen een en vier een klassiek concert verzorgd. Pianist Alexander Chater speelt Mozart, Ravel, Liszt en meer.
Toegang vanaf 13,50 euro.

Wenneker Cinema

15.00 uur: Kapsalon Romy
20.00 uur: The Matrix - Cinema & Filosofie
20.30 uur: Au bout des doigts

Scouting

Scouting BvH heeft iedere zaterdag bijeenkomsten voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën in en bij het groephuis aan het Burgemeester van der Lippad.

Inloopconcert

Om drie uur begint het gratis toegankelijke inloopconcert in de Grote Kerk, met shantykoor Stuurloos.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.

Uurtje S'dam

Schiedam ontdekken en verkennen met een korte rondleiding door de dames van het I-Punt. Langs filmische steegjes, de hoogste molens ter wereld en grachtenpanden & branderijen. Vanaf elf uur, vertrek bij De Waag in de Lange Kerkstraat. Kosten: vijf euro.

Coffee & Wine

In de maand oktober is in de Korenbeurs de tentoonstelling Coffee & Wine van de Rotterdamse kunstenaar Abttoy te zien. Van tien tot vijf.