Agenda

Zaterdag 21 september

21-09-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 21 september onder meer:

Onthulling

Van het kunstwerk Canlar van Yasser Ballemans op het pleintje bij het Alevitisch Cultureel Centrum in Nieuwland, vanaf vier uur.

Walk of Peace

Wandeling voor de vrede, georganiseerd in het kader van de Vredesweek. Vanaf tien uur bij Huis te Rivière in het centrum van de stad, naar volkstuincomplex Vijfsluizen, waar ook de wandelaars uit Vlaardingen naartoe komen. Daar een programma met Vincent Bijlo en Miriam Struyk (directeur PAX Nederland), muziek van Harpe Davids, zang door onder andere Manouk Pheifer en anderen, dans uitgevoerd door Celtic Swing, een quiz van LEF en een meet & greet met wethouders. Ook gaan deelnemers zelf aan de slag met bijvoorbeeld het vouwen van kraanvogels en schilderen voor de beide Regenboogsteden. Een aantal actieve organisaties presenteert zich tijdens de wandeling en in informatiekramen.

Dusty Mixedfeelings

Dat is de naam van een theatrale roadtrip met de bus en in het theater, doordrenkt met country, blues en rock-’n-roll. De muziekvoorstelling bestaat uit drie verhaallijnen - die van moeder Hetty (Frédérique Spigt), Thomas (Yorick Zwart) en Joy (Anne Rats), waartussen het publiek verdeeld wordt. Steeds slecht een kant van het verhaal, ook onderweg in de bus naar Theater Rotterdam. Vandaag is de spiegeltent op het toneel van Theater aan de Schie de locatie voor de verhaallijn van Hetty. U bent de gehele voorstelling te gast bij haar. Halverwege de voorstelling worden alle busgasten (die vanuit Theater Rotterdam en Theater Walhalla zijn vertrokken per bus) samengevoegd met de gasten die al aanwezig zijn in de spiegeltent. De afsluiting vindt plaats in de spiegeltent.
Een coproductie van De Stokerij Schiedam, Theater aan de Schie, Theater Walhalla en Theater Rotterdam.

Wat kijk je?

Openluchtbioscoop op de Grote Markt, verzorgd door Lucas. Vanaf half negen de film Hell or high water.

De Erker

Feestelijke heropenng van De Erker, het wijkcentrum in west, met van alles te zien, te horen en te doen. Van tien tot zes.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Apollo 11
20.30 uur: Camino

Dahliavereniging

Kijken naar 'de mooiste bloemen van Schiedam', bij de dahliavereniging aan de Piet van Gentstraat in de Slachthuisbuurt. Van half elf tot half vier.

Scouting

Scouting BvH heeft iedere zaterdag bijeenkomsten voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën in en bij het groephuis aan het Burgemeester van der Lippad.

Uurtje S'dam

Schiedam ontdekken en verkennen met een korte rondleiding door de dames van het I-Punt. Langs filmische steegjes, de hoogste molens ter wereld en grachtenpanden & branderijen. Vanaf elf uur, vertrek bij De Waag in de Lange Kerkstraat. Kosten: vijf euro.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Repaircafé

Van half tien tot twaalf zijn kapotte apparaten weer aan de bieden aan de sleutelaars van het Repaircafé, in De Vijf Molens aan de Damlaan.

Ketelfactory

De Ketelfactory is met zomersluiting.

Pogingen tot Poëzie

Op 8 september was het Wereld Alfabetiseringsdag. Omdat taal en letters een grote rol spelen in het werk van SAGE (Saskia van Herwijnen & Gerrit van Schuppen) is dit thema middels de expositie ‘’Pogingen tot poëzie” haar op het lijf geschreven.
Vandaag opent de expositie in de Korenbeurs. SAGE zoekt naar de visuele vorm van poëzie en speelt tegelijk een spel met de betekenissen en associaties hiervan. Aangenomen kan worden dat de poëzie waarnaar hier gezocht wordt breder gezien moet worden dan alleen poëzie zoals neergeschreven in een gedicht.
Vanaf tien uur vandaag.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Hoogstraat is een straat vol verhalen, van kabouter tot kinderwagen, van paard tot koekje. Het is een van de oudste wegen van Schiedam, een winkelstraat, een woonstraat. En bijna precies in het midden ligt het Stedelijk Museum Schiedam. De straat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen nalieten. Deze zomer zet het Stedelijk Museum Schiedam de straat in de spotlights met de tentoonstelling 'In de Hoogstraat'. Verhalen uit een winkelstraat. Bijzonder is dat het publiek de tentoonstelling zelf kan aanvullen met foto’s en andere spullen die aan de Hoogstraat herinneren.

Opeens zag je hem overal in het straatbeeld: de plastic tas. Vanaf eind jaren zestig omarmde kunstenaar Bob Lens het nieuwe materiaal als alternatief voor doek, als drager van kunst. Hij beschilderde tassen, poetste logo’s weg en maakte er poëzie mee. Ook gaf hij plastic tassen weg aan andere kunstenaars met de vraag er iets mee te doen. Onder de titel De Plastic Tas laat het Stedelijk Museum Schiedam een groot aantal exemplaren uit zijn collectie zien. Met vandaag een gratis workshop door Ana Glisic. Van 11.00 - 12.00 uur, (voor kleine kinderen) 12.30 - 13.30 uur (voor grotere kinderen) & 14.00 - 15.00 uur (voor volwassenen).

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.