Agenda

Zaterdag 24 augustus

24-08-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 24 augustus onder meer:

Platen- en cd-beurs

Op het Land van Belofte zijn van tien tot vijf platen en cd's te koop bij handelaren die hun waar aan de man of vrouw brengen op een beurs die door Spijk Records wordt georganiseerd.

Wenneker Cinema

20.00 uur: A star is born
20.30 uur: Queen of hearts

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Historische wandeling

De Historische Vereniging Schiedam en het Stedelijk Museum organiseren een wandeling door de Hoogstraat, onder begeleiding van een gids. De wandeling begint in de kapel van het museum, om twee uur.

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Kunst Werkt

Urban Sketching is: tekenen op lokatie, binnen of buiten. Direct vastleggen wat wordt geobserveerd op plekken waar we leven en plaatsen die we bezoeken. Vandaag opent de tentoonstelling van zo'n tachtig tekeningen, gemaakt tijdens zeven 'Sketch Crawls' in Schiedam. De tekenaars zijn van verschillend niveau en leeftijd. Het gaat om Andie Wieringa,
Annemarie Zierikzee, Gerard Touw, Ien Broere, Jacqueline van Vugt, Jeffrey de Bruin, Julia Henze, Kitty van den Heuvel, Lia Schäfer, Minny Timmer, Peter Flohr, Patricia Coors, Robert Huls, Thijs Groeneveld en Willem van Hest. Vanaf half vier bij Ruimte in Beweging.

Open Art Exchange

Bij Open Art Exchange op Hoogstraat 85 zijn werken te zien van:
•Debesh Goswami (India/France) met sculpturen en een installatie over de vergankelijkheid der dingen en het stilzetten van tijd en plaats
•Fenneke Hordijk (Schiedam/Rotterdam) met tekeningen over transformatie en de vergankelijkheid en stoffelijkheid van ons bestaan
•Fransix Tenda (DR Congo) met schilderijen over veranderlijkheid en onveranderlijkheid in onze samenleving
•Gabriel Jideonwor (Nigeria) met schilderijen en collages over hoe onze blik wordt bepaald door het verleden
•Jeffrey Burger (Schiedam) met ijzerdraad werken over singulariteit en transhumanity
De toegang is van twee tot vijf gratis.

Ketelfactory

De Ketelfactory is met zomersluiting.

Stedelijk Museum

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Hoogstraat is een straat vol verhalen, van kabouter tot kinderwagen, van paard tot koekje. Het is een van de oudste wegen van Schiedam, een winkelstraat, een woonstraat. En bijna precies in het midden ligt het Stedelijk Museum Schiedam. De straat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen nalieten. Deze zomer zet het Stedelijk Museum Schiedam de straat in de spotlights met de tentoonstelling 'In de Hoogstraat'. Verhalen uit een winkelstraat. Bijzonder is dat het publiek de tentoonstelling zelf kan aanvullen met foto’s en andere spullen die aan de Hoogstraat herinneren.

Opeens zag je hem overal in het straatbeeld: de plastic tas. Vanaf eind jaren zestig omarmde kunstenaar Bob Lens het nieuwe materiaal als alternatief voor doek, als drager van kunst. Hij beschilderde tassen, poetste logo’s weg en maakte er poëzie mee. Ook gaf hij plastic tassen weg aan andere kunstenaars met de vraag er iets mee te doen. Onder de titel De Plastic Tas laat het Stedelijk Museum Schiedam een groot aantal exemplaren uit zijn collectie zien.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.