Agenda

Vrijdag 14 juni

14-06-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 14 juni onder meer:

Gedichten

Van zeven tot negen vanavond worden er in De Erker berichten geschreven, onder het thema Blijdschap. Info: jolandavandoorn652gmail.com.

In Persona

Fotografe Eva Marlene Baselier gaat op zoek uit naar onderscheidende artiesten binnen de Nederlandse hiphopscene. De identiteit en het uitdragen daarvan staan centraal in deze portrettenserie, op zowel muzikaal als fashiongebied. Waar halen deze trendsetters hun inspiratie vandaan en welke statements maken ze?
Het werk is de zien in de bibliotheek in de Korenbeurs. Vandaag om twee uur de opening.

S'Culture Clup

Jongerenfestival georganiseerd door en gehouden in culturele instellingen als het Stedelijk Museum, de bibliotheek en Wenneker Cinema.
Opening om zeven uur in het museum, daarna de hele avond activiteiten op verschillende locaties. Toegang gratis.

De 5 Molens

14.00 uur: Bloemschikken

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een 'bakkie' en gesprek.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Creaclub

Tussen negen en twaalf in wijkcentrum Oost.

Kunst Werkt

Een echte samenwerking tussen Kunst Werkt en Ruimte in Beweging. Daar in de Boterstraat is vandaag van een tot vijf de tentoonstalling In Beweging te zien. Werk van zeven beeldend kunstenaars waarin beweging centraal staat. Beweging van de bezoeker, beweging van het werk, de illusie van beweging en daadwerkelijke beweging.
Te zien zijn: Aldo Hoeben - interactie tussen kunst en publiek; Walter Brokx -bewegend beeld; SAGE- op de grens van taal en beeld; Nico Parlevliet - verandering, beweging en het speelse, toevallige element daarin; Michiel van Bakel - menselijke waarneming, tijd, desoriëntatie en instabiliteit; Diederik Klomberg - menselijke perceptie en hoe je die kan beïnvloeden; Rob van der Ven - de mens of eigenlijk het menselijk gedrag; Liat Magnezy- choreografie; Federica Panariello - dans.

Jenevermuseum

Het vernieuwde museum is open, van elf tot vijf.

Wenneker Cinema

Het Wennekerpand staat vandaag in het teken van S'Culture Clup - zie boven. Geen film vandaag.

Vrouwen Fit Club

In wijkcentrum Oost, van half zeven tot half acht vanavond. Om samen met andere vrouwen te werken aan de conditie. Organisatie: Dock.

Ketelfactory

In 2019 bestaat De Ketelfactory tien jaar. De tentoonstellingsruimte op de Hoofdstraat vroeg de kunstenaars die er eerder exposeerden een werk te maken over ‘stilte’, niet groter dan 30 x 30 x 30 cm. Het werd het begin van de ‘stiltecollectie’ van De Ketelfactory. De beelden, teksten, films en objecten worden op de benedenverdieping gepresenteerd. De opstelling verandert regelmatig, zodat er steeds een andere tentoonstelling is te zien. Van een tot vijf.

Stedelijk Museum

Jongeren laten op sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online gebruik van jongeren.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan zijn genomineerd voor de twaalfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De winnaar wordt halverwege de tentoonstelling bekend gemaakt. Het publiek kan stemmen op zijn favoriet. De drie jonge kunstenaars zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld.

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Manzoni (1933-1963) overleed op 29-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het museum een uitgebreid overzicht van zijn werk. De tentoonstelling belicht een nog niet eerder verteld verhaal over de relatie tussen Nederland en een van de prominentste avant-gardekunstenaars van de twintigste eeuw. Bijzonder is dat bezoekers zelf op zijn magische sokkel kunnen staan. Even ben je zelf een kunstwerk.

Het museum is van elf tot vijf geopend.