Agenda

Zondag 19 mei

19-05-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 19 mei onder meer:

Orgelconcert

Iain McGinchey verzorgt een orgelconcert in het Theater aan de Schie, waar een van de laatste nog bespeelbare Standaarttheaterorgels is te vinden. Het concert begint om drie uur. Toegang: twaalf euro.
.

Moderne papegaai

Cursus over alles wat er komt kijken bij het verzorgen van een papegaai. Tussen twaalf en vijf in De Boshoek. Aanmelden via E: info@demodernepapegaai.nl.
Kosten, inclusief koffie/thee/fris, een eenvoudige lunch en een naslagwerk: € 40,-

Country Line-Dancemiddag

De Bright Side Dancers, Alma en Fred verzorgen een Country Line-Dancemiddag in De Erker. Vanaf twaalf uur. Entree: vier euro.

Stadswandeling

Ook al gaat de wandeling van de Historische Vereniging door Bijdorp en Kethel. De route voert vandaag vanaf twee uur, langs de vroegere watermolens in de polder. Voorop gaan Adrie Broeren-Rip en Jan Vlugman als gidsen. Startpunt is de Schiedamseweg 198 ter hoogte van het wijkbord van Bijdorp. De wandeling duurt een uur tot anderhalf uur. Kosten: twee euro voor leden van HVS, vijf euro voor niet-leden. Graag vooraf aanmelden via E: vrie2023@planet.nl.

Kunst Werkt

Tentoonstelling It wasn't my idea. Carlinda Boom, Gerrit Bruins en Mirjam van den Haspel werken op verschillende manieren, maar hebben gemeen dat hun werk niet alleen maar op een idee of concept geënt is. Bij IWMI -It Wasn’t My Idea- stellen ze de vraag centraal: wat stuurt ons werk en beeldende kunst aan? Wanneer is dat het menselijk brein, de computer, bezieling of kunstmatige intelligentie? Tussen een en vijf. Vandaag voor het laatst; vanaf half vier is de 'finissage'.

Vlooienmarkt

Vlooienmarkt en kofferbakmarkt op het Bachplein. Vanaf elf uur. Organisatie: Beukers Evenementen.

Jenevermuseum

Het vernieuwde Jenevermuseum is open, van elf tot vijf.

Zadelsieraad

Workshop 'frontriem /zadelsieraad maken' bij paardenstalling 't Einde, Groeneweg 61. Info Sya van Vliet, T: 06- 83234300.

Wennekerpand

15.00 uur: Het Volk -| Het vermoeden van poincarè

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Helend contact

Workshop met Alberto Paganini die inzicht verschaft in yogahoudingen en in het cultiveren van een aangename en effectieve manier om anderen te helpen. "We oefenen met lichamelijke contact, samen ademen, voeling, richting en duidelijkheid."
Bij Yoia op de Korte Haven 125. Kosten: 85 euro.

Wenneker Cinema

12.30 uur: On the basis of sex
15.00 uur: Pajaros de Verano

Stedelijk Museum

Jongeren laten op sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online gebruik van jongeren.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan zijn genomineerd voor de twaalfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De winnaar wordt halverwege de tentoonstelling bekend gemaakt. Het publiek kan stemmen op zijn favoriet. De drie jonge kunstenaars zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld.

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Manzoni (1933-1963) overleed op 29-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het museum een uitgebreid overzicht van zijn werk. De tentoonstelling belicht een nog niet eerder verteld verhaal over de relatie tussen Nederland en een van de prominentste avant-gardekunstenaars van de twintigste eeuw. Bijzonder is dat bezoekers zelf op zijn magische sokkel kunnen staan. Even ben je zelf een kunstwerk.

Het museum is van elf tot vijf geopend.