Agenda

Zaterdag 27 april - Koningsdag

27-04-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op Koningsdag onder meer:

Aubade

Als vanouds georganiseerd door oranjevereniging Wilhelmina. Op het plein voor de Dorpskerk. Vanaf tien uur.

Vrijmarkt

Op de Groenelaan. Van tien tot vier. Met een dj, schminken, springkussens en meer

Familiedag

Op het Euroscoopcomplex wordt vandaag Koningsdag gevierd met een familiedag: darten, stokken vangen, ringwerpen, schminken, clowns en meer. Tussen twaalf en vier, gratis deelname.

Vrijmarkt

Op het Land van Belofte, in de Lange Kerkstraat, op het Broersveld en de Hoogstraat. Speciaal voor de kinderen organiseert Komkids in de Lange Kerkstraat (nabij de entree van de Grote Kerk) activiteiten. Van acht tot vijf

Straattheater

Op de Hoogstraat.

Vrijmarkt

Gelukkig is er in Kethel als vanouds weer vrijmarkt. Op de Laan van Spaland, Vlaardingseweg, in het Hof van Spaland, Lindijerstraat en Schiedamseweg.

Sunday in the City

Maar dan op zaterdag, ter ere van de Koning. Vanaf half twee veel muziek, met Fragment en Skeftum. 

Braderie

In Kethel, op de Kerklaan, vanaf tien uur.

’Live op Straat’

Muziek op drie podia: voor de Korenbeurs, voor tapperij Het Weeshuis en op de Grote Markt. Maar ook in de tuin bij de Grote Kerk, in de Nieuwe Passage, bij Sjiek, bij eetcafé De Koemarkt, bij café Proosje en op de Kloosterplaats is muziek. Tussen twee en vijf.

Muziek op een rijtje

Nieuwe Passage: 13.00 uur - Lost & Found
De Koemarkt: 13.00 uur - Jan Raats
Tuin Grote of St.-Janskerk: 13.30 uur - Fragment en Skeftum
De Beurs/Korenbeurs: 14.00 uur - Bluesopa Cor Roelse
Grote Markt: 14.00 uur - El Fatso
Het Weeshuis: 14.00 uur - No Escape
Grote Markt: 15.00 uur - De B-kant
Het Weeshuis: 15.00 uur - All Rights Reserved
De Beurs/Korenbeurs: 15.00 uur - Cejay
Sjiek: 16.00 uur - Fantix & Edwin van der Toolen
Café Proosje: 16.00 uur - DJ Rick
Het Weeshuis: 16.00 uur - The legendary Orchestra of Love
Grote Markt: 16.00 uur - Boneyard
Café 't Anker: 16.00 uur - DJ Hendrik Offenberg
De Beurs/Korenbeurs: 16.00 uur - Page One

Jenevermuseum

Vandaag gesloten

Wenneker Cinema

Vandaag gesloten

Open Art Exchange

Van twaalf tot zes is de tentoonstelling Back to Human te zien op Hoogstraat 85.

Ketelfactory

Vandaag gesloten

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Stedelijk Museum

Jongeren laten op sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online gebruik van jongeren.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Neo Matloga, Lonneke van der Palen en Funda Gül Özcan zijn genomineerd voor de twaalfde editie van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. De winnaar wordt halverwege de tentoonstelling bekend gemaakt. Het publiek kan stemmen op zijn favoriet. De drie jonge kunstenaars zijn voorgedragen door kenners uit de Nederlandse kunstwereld.

Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat laatste. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Op dat magische voetstuk werd iedereen een kunstwerk, een levend sculptuur. Door zijn revolutionaire aanpak werd hij één van de grote vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn blikje poep groeide uit tot icoon van de avant-gardekunst. Manzoni (1933-1963) overleed op 29-jarige leeftijd aan een hartinfarct. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het museum een uitgebreid overzicht van zijn werk. De tentoonstelling belicht een nog niet eerder verteld verhaal over de relatie tussen Nederland en een van de prominentste avant-gardekunstenaars van de twintigste eeuw. Bijzonder is dat bezoekers zelf op zijn magische sokkel kunnen staan. Even ben je zelf een kunstwerk.

Het museum is van elf tot vijf geopend.