Agenda

Vrijdag 19 oktober

19-10-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 19 oktober onder meer:

Kunstenaarscafé

Vincent Janse, Nassima El Idrissi en Alison Martis vertellen bij Mooi Werk over hun werk en geven een korte voorstelling. Dit gebeurt tijdens het kunstenaarscafé, een netwerkmiddag voor kunstenaars en medewerkers van creatieve instellingen in Schiedam.
Dit keer is het thema: Solo. Hoe is het voor artiesten om solo op te treden? Van vier tot half zes.

Fotofestival

Kunst Werkt heeft de deuren van de Ruimte in Beweging opengezet voor het Foto Festival Schiedam. Met de fotografen Lilia Luganskaya, George Selley en Lana Mesić. Thema: 'Re:Search', over de het bevragen van verschillende werelden, met 'verwondering en obsessieve experimenteerdrift. Van elf tot vijf.

Oh ja joh, hoezo dan 2

De Stokerij brengt een nieuwe voorstelling, een 'vervolg' op 'Oh ja joh, hoezo dan' dat vorig jaar in winkelcentrum Hof van Spaland met medewerking van Schiedamse amateurspelers ten tonele werd gebracht. Een stadsvoorstelling, opgebouwd uit verhalen van Schiedammers. In Oh Ha Joh Hoezo Dan 2: SoulFood gaat het over Schiedammers met een migrantenachtergrond, Schiedamse statushouders en geboren Schiedammers. De verhalen van tien spelers, die vertellen over de cultuurclash maar bovenal gaan de verhalen over ‘thuis’.
De voorstelling is een lappendeken van verhalen, in verschillende talen, getolkt en vertolkt door De Stokerij Schiedam, nieuwe en oude Schiedammers en waar nodig een tolk.
Vanaf acht uur in de voormalige Gravin Aleidaschool aan de Oostsingel. Toegang 7,50 euro.

De Wissel

Van twee tot vier is De Wissel geopend voor een geprek of om de collages van Ilona Bruins te zien.

Kunst op de fiets

Dit keer voert de kunstfietsroute door Schiedam-Oost. Julia Snikkers rijdt voorop en vertelt over bijzondere kunst in de buitenruimte.
Vertrek: half vier bij het gemaal aan de Marconiweg. Deelname is gratis. De fietsers zijn rond zes uur terug. Aanmelden kan via E: post@stichtingmooiwerk.nl.

Wenneker Cinema

20.30 uur:  The Man Who Killed Don Quixote
21.00 uur: Grace Jones - Bloodlight and Bami

Vrouwen Fit Club

In wijkcentrum Oost, van half zeven tot half acht vanavond. Om samen met andere vrouwen te werken aan de conditie. Organisatie: Dock.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Theater aan de Schie

20.15 uur: Australia's Thunder From Down Under - Desert Dream World Tour 2018

Stedelijk Museum

Wat betekent familie? Om die vraag draait het bij de tentoonstelling Familie. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars maken werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Schiedammers laten hun gedekte familietafel zien en er zijn verschillende activiteiten rond familierituelen als Sinterklaas en Kerst. Van video tot sculptuur, van performance tot heuse kapsalon om je haar te knippen, en alles wat je weten wilt over familie.

Grote overzichtstentoonstelling van het kleurrijke werk van waarmee Corneille (1922 - 2010). Te zien samen met zijn inspiratiebronnen. Op die manier neemt de presentatie je mee in zijn wereld, het universum van deze belangrijke naoorlogse kunstenaar.

Sinds 2009 stuurt Gijs Assmann zijn geliefde elke dag dat ze niet samen zijn per post een kaart of collage: een geknipte en geplakte afbeelding op A4-formaat die hij op de achterzijde beschrijft. Daarmee vertelt hij haar steeds opnieuw dat hij van haar houdt en waarom. Al die ruim duizend liefdesbetuigingen laat hij van 13 oktober tot en met 3 februari 2019 in chronologische volgorde zien in het Stedelijk Museum Schiedam. 'voor H.' is een intiem en tegelijkertijd megalomaan project. Het heeft te maken met de tijd waarin veel mensen hun dagelijks leven delen via de sociale media.

Paco Dalmau sluit zijn White Wall Project, waarvoor hij de Waterweg Cultuurprijs 2017 won, af in het Stedelijk Museum Schiedam. Deze zomer beschilderden meer dan duizend mensen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam een achthonderd meter lang doek in het Schiedamse Beatrixpark. Paco koos voor deze tentoonstelling de mooiste delen daaruit. De tentoonstelling is gratis toegankelijk, los dus van de andere tentoonstellingen.

Op de zolderverdieping van het historische pand is de collectie CoBrA van het museum te vinden. Deze semi-permanente tentoonstelling 'Appelzolder: CoBrA-topstukken' bevat het Oerbeest van Karel Appel uit 1951 en werken van Eugène Brands, Constant en Corneille. Ook hangen er aanwinsten van Jan Nieuwenhuijs van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Die zijn sinds 2013 in langdurig bruikleen.

Het museum is van elf tot vijf geopend.