Agenda

Zondag 23 september

23-09-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 23 september onder meer:

Narratives

Tekeningen, schilderijen, objecten en prints van Frans Huisman zijn te zijn in het atelier en bovenhuis aan de Lange Haven 77. Tussen elf en vijf.

Grote of Sint-Janskerk

Laatste dag van de tentoonstelling van werk van Walter van Oel. Te zien tussen twaalf en zes uur.

Stolpersteine

Grote poetsdag van Stolpersteine. De organisatie achter de herdenkstenen, in veel steden in Europa gelegd, nodigt omwonenden uit om vandaag even serieus een lap over de stenen te halen, om ze weer op te fraaien.

Led Zeppelin

Matinee in het teken van Led Zeppelin. Muziekrecensent Harry de Vries verzorgt een theatrale vertelling waarbij hij, met muziek, teksten en interviews, het verhaal van de band vertelt. De Led Zeppelinquiz wordt verzorgd door Richard Veldhoven. Daarna is de concertregistratie The Song Remains the Same (1976) te zien.
De vertoning van deze registratie vindt plaats in de theaterzaal in het Wennekerpand zonder tribune en zitplaatsen. De zaal en bar blijven tijdens de vertoning open om de live ervaring van het concert zo veel mogelijk te benaderen. Na afloop is er live muziek in het Grand Café.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Miss East Africa The Netherlands

Miss-verkiezing met vrouwen die oorspronkelijk uit één van de landen in het oosten van Afrika afkomstig zijn, maar nu in Nederland wonen en tussen de achttien en dertig jaar oud zijjn. Vandaag in partycentrum The Dream in Vlaardingen een zogeheten ‘castingronde’, om te bepalen wie uiteindelijk naar de finale gaat. Die finale vindtplaats op 8 december, maar waar is nog een vraagteken.
Tussen tien en vijf, aan de Koningin Wilhelminahaven Noordzijde 10B

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur. De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Wenneker Cinema

13.00 uur: The Bookshop
15.00 uur: Utoya

Stedelijk Museum

Grote overzichtstentoonstelling van het kleurrijke werk van waarmee Corneille (1922 - 2010). Te zien samen met zijn inspiratiebronnen. Op die manier neemt de presentatie je mee in zijn wereld, het universum van deze belangrijke naoorlogse kunstenaar.

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.
 
Bij gelegenheid van de tentoonstelling van Diederix wordt er vandaag een bloemenlunch aangericht met onder andere rozenblaadjes, courgettebloemen, viooltjes en leeuwenbekjes. Met Kunst koken ga je samen met een kok experimenteren met bloemen.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend. Tijdens Open Expo is het museum voor ieder vrij toegankelijk.