Agenda

Zaterdag 22 september

22-09-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 22 september onder meer:

Dodo

Open atelier bij gelegenheid van het vijfjarig bestaan - maar Dodo is de nieuwe naam van voorheen atelier De Loods. Vanaf zes uur aan de Buitenhavenweg 62c

Swan aan de Schie

Markt, met 'lekkere hapjes, hipp(i)e spulletjes, heerlijke drankjes en een strandje' aan de Buitenhaven. Zou vorige maand plaatsvinden maar werd toen door het verwachte slechte weer afgelast. Swan aan de Schie is van elf tot zes aan de Buitenhaven.

Mammoet

Open dag bij een van de markantste Schiedamse bedrijven. Van tien tot vier. Aanmelden is nodig.

 Ketelfactory

Opening (vanaf twee uur) van de tentoonstelling met werk van Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman. De verzameling is genoemd 'series, series'.
Kuitwaard en Akkerman ontdekken de zeggingskracht van schilderijen, die een serie vormen. Dat kunnen vijf schilderijen zijn, maar ook vierduizend.

Stand Together

Het Schiedamse koor treedt op in Schiewaegh, vanaf half drie.

Grote of Sint-Janskerk

Vocaal Ensemble Kralingen verzorgt het inloopconcernt, vanaf drie uur.
De hele dag, tussen twaalf en zes, is de tentoonstelling te zien van werk van Walter van Oel. r.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Driemaasstede

John Swaab verzorgt de muziek op de gezellige middag in het verzorgingshuis. Vanaf half drie.

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur. De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Wenneker Cinema

20.30 uur: Utoya
21.00 uur: The bookshop

Stedelijk Museum

Vanmiddag opening van de tentoonstelling Corneille, zijn wereld, vanaf vier uur.
Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Bij gelegenheid van de tentoonstelling van Diederix wordt er vandaag een bloemenlunch aangericht met onder andere rozenblaadjes, courgettebloemen, viooltjes en leeuwenbekjes. Met Kunst koken ga je samen met een kok experimenteren met bloemen.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend. Tijdens Open Expo is het museum voor ieder vrij toegankelijk.