Agenda

Vrijdag 21 september

21-09-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op vrijdag 21 september onder meer:

Kunstenaarscafé

Café voor 'alle Schiedamse creatievelingen' en geïnteresseerden die elkaar eens op een andere manier willen ontmoeten. Vandaag zijn een jonge theatermaker, choreograaf en beeldend kunstenaar aan het woord. Zij presenteren en vertellen over hun werk.
Van vier tot zes; toegang gratis bij Mooi Werk op de Hoogstraat.

Grote of Sint-Janskerk

Tentoonstelling van werk van Walter van Oel. Te zien tussen twaalf en zes uur.

Afrikaans dansen

Serge Badoue neemt deelnemers mee naar West-Afrikaaanse sferen. Hij leert traditionele dansen, zoals de Sorsoner, Soko, Sunu, Djalidon of Djansa.
Met live percussie van Sebastiaan de Vries en Michiel Moerkerk. De dansen zijn energiek en zeer geschikt om te werken aan conditie.
Vandaag begint blok 1, een serie van vier lessen op vier opeenvolgende vrijdagen. Op zaterdag 13 oktober volgt er een presentatie. Kosten: € 60,-. Organisatie: stichting Zaouli. Plaats van handeling: de Gelinckschool aan de Schiedamseweg.

Wenneker Cinema

20.30 uur: Utoya, 22 juli
21.00 uur: The Bookshop

De Wissel

Handwerkgroep Het Schaap is actief, tussen twee en vier. Dan valt ook de expositie ‘Met de geur van de zee ‘ te zien, met schilderijen geïnspireerd op de kust van Normandië, van Pia Moolhoek.

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur.De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Jenevermuseum

Herman Jansen vertelt over zijn drie populaire dranken Bobby’s Gin, Bobby’s Jenever en Notaris Jenever - en de verhalen erachter. Aansluitend: proeven.
Aanvang: om drie uur en om vier uur vanmiddag. Toegang vanaf achttien jaar. Kosten € 9,25 p.p. (inclusief entree tot het Jenevermuseum). Wie daar toch is kan direct ook de vaste collectie bekijken.

Zomertijdmachine

Tristan Tange toont in de Korenbeurs een deel van zijn collectie archeologische voorwerpen. Hij is zestien jaar en 'heel nieuwsgierig hoe mensen vroeger in de historische binnenstad woonden'. Tange begon met het graven in de tuin van zijn ouders aan de Grote Markt. Daar vond hij allerlei gebruiksvoorwerpen, die honderden jaren oud waren. Onlangs heeft hij mogen kijken en graven onder de vloeren van een pand aan de Hoogstraat en ook daar heeft hij vele honderd jaar oude voorwerpen opgedoken. Daar zitten ook gebruiksvoorwerpen bij die tegenwoordig niet meer gebruikt worden, zoals een 'vetvanger', gebruikt om het vet op te vangen als een varken boven het vuur werd geroosterd.
Deze tentoonstelling sluit aan op het jeugdprogramma ‘Zomertijdmachine’ in de bibliotheek.

Stedelijk Museum

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend.