Agenda

Donderdag 27 september

27-09-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op donderdag 27 september onder meer:

Kunstfietsroute

Eric van Straaten neemt deelnemers op de fiets mee langs bijzondere plekken in het centrum van Schiedam.

Bewegen voor 50+-vrouwen

Een uur gezellig sorten op een niveau dat ieder past. Met een klein groepje in een uur alle spiergroepen af, met eenvoudige oefeningen en simpele materialen. Om te werken aan stevige spieren en een goede conditie.
Vandaag van negen tot tien, in wijkcentrum Dreesplein.

Wenneker Cinema

15.00 uur: 2001: A Space Odyssey - 50th Anniversary (Verenigd Koninkrijk/VS, 1968, 149 min.)
20.30 uur: Western (Duitsland, 2017, 121 min.)

Wijkochtend

In het wijkcentrum in de Boerhaavelaan staan de deuren vanochtend open vanaf half tien tot half twaalf, voor ieder die zijn verhaal kwijt wil of vragen heeft. Over inzet in de buurt, vrijwlligerswerk, problemen.

De Wissel

Vanavond: soepgroep. Vanaf vijf uur samen eten, lekkere verse soep, met aansluitend een gesprek. Kosten: vrijwillige bijdrage
Handwerkgroep Het Schaap is ook in De Wissel actief, tussen twee en vier. Dan valt ook de expositie ‘Met de geur van de zee ‘ te zien, met schilderijen geïnspireerd op de kust van Normandië, van Pia Moolhoek.

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur.De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Energiecafé

Inloopavond bij het Energiecafé op de Hoogstraat (155a). Ieder met vragen of ideeën over energievoorziening, -gebruik en -besparing is welkom. Vanaf half zeven tot negen - of later.

Suppen

WhaSUP organiseert een Sup-tour door Schiedam. Sup staat voor Stand Up Paddle. Met suppen sta je op een grote surfplank en met een lange peddel in de hand kom je overal.
De tour start bij molen De Palmboom. Via de Noordvest gaat het naar Schiedamse hoogtepuntjes als het Zakkendragershuisje, de Oude Slui, de Korenbeurs, de Havenkerk en verder naar Nolet aan de Buitenhaven. Via de Nieuwe en de Korte Haven is het terug naar De Palmboom.
Start: half acht. Kosten: 25 euro.

Digitaal Spreekuur

Voor vragen over en computer, tablet, telefoon of e-reader is er het digitaal spreekuur. Vandaag tussen een en vier in de bibliotheek in de Korenbeurs.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Zomertijdmachine

Tristan Tange toont in de Korenbeurs een deel van zijn collectie archeologische voorwerpen. Hij is zestien jaar en 'heel nieuwsgierig hoe mensen vroeger in de historische binnenstad woonden'. Deze tentoonstelling sluit aan op het jeugdprogramma ‘Zomertijdmachine’ in de bibliotheek.

Stedelijk Museum

Grote overzichtstentoonstelling van het kleurrijke werk van waarmee Corneille (1922 - 2010). Te zien samen met zijn inspiratiebronnen. Op die manier neemt de presentatie je mee in zijn wereld, het universum van deze belangrijke naoorlogse kunstenaar.

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend.