Agenda

Zaterdag 21 juli

21-07-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 21 juli onder meer:

Qi Gong en Tai Chi Tao

Meditatief bewegen in het groene gras van het Beatrixpark, van half tien tot half elf. Georganiseerd door De Innerlijke Glimlach. Plaats van handeling het gras naast het fietspad naar de Poldervaart.

Vlooienmarkt

Vlooienmarkt in de Hoogstraat, tussen tien en vier. Organisatie Beukers Evenementen.

Jurassic Kingdom

Vandaag opent de tentoonstelling van ruim veertig prehistorische dieren in het Prinses Beatrixpark. Toegang van tien tot zes. Kosten aan de poort: 12.50 voor kinderen en 14.50 euro voor volwassenen. Ingang ter hoogte van Parckhoeve en Fort Drakensteijn.

Ruimte in Beweging

Bij 'Papier Hier!' speelt papier de hoofdrol in het werk van de kunstenaars. Wat is papier? Wat is het effect van gebruikt papier, papier met een historie of papier dat gewoon op straat ligt? In deze expositie is papier geen bescheiden of dienend knechtje, maar een trotse en autonome speler.
Deelnemende kunstenaars: Mirjam Boomert, Sjef Henderickx, 
Marieke de Hoop, Fenneke Hordijk, 
Yvon Koopman, Astrid Meijer, 
Bert Mulder, Eduard van Toledo, Pauline Tonkens en Karin de Visser. Van een tot vijf.

Frankeland

Edith Adema exposeert haar schilderijen.

Stedelijk Museum

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Edgard Tytgat wordt ook de Vlaamse Chagall genoemd. Hij vertelt kleine verhalen in verf vol fantasie, absurditeit en humor. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn persoonlijke leven met zijn vrouw Maria als muze. Zo'n zestig jaar na de dood van Edgard Tytgat (1879 - 1957) komt het universum van deze ‘Chagall van Vlaanderen’ weer tot leven. Met frivole schilderijen en werk over de bitterzoete kant van het leven. Nog niet eerder was zijn werk op zo'n grote schaal in Nederland te zien.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend.

Wenneker Cinema

20.30 uur: Isle of Dogs
21.00 uur: Finding your feet

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.