Agenda

Dinsdag 28 maart

28-03-2023 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op dinsdag 28 maart onder meer:

Wenneker Cinema

Film & Filosofie, met Alyssa Oedit als inleider. Zij is bachelorstudent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en richt haar wijsgerige pijlen op Capharnaüm, de best bezochte Arabische film aller tijden.
Capharnäum een hartverscheurende en indringende film die de harde realiteit van het leven in de sloppenwijken van Libanon laat zien door de ogen van een jonge jongen die vecht voor zijn bestaan.
Vanaf acht uur.

Halte Schiedam

Tussen zeven en negen vanavond is de rondreizende expositie Halte Schiedam te zien in de kerk van het Apostolisch Genootschap in Kethel.

De Ark

Mantelzorgcafé, vanaf tien uur.

Bibliotheek Schiedam

Digitaal Spreekuur, vanaf elf uur in de Nieuwe Harg.

Sint Radboud

In het kader van de Kindermuziekweek wordt er een open repetitie bij de samenspeelgroep van muziekvereniging Sint Radboud gehouden in het
verenigingsgebouw aan de Kerkweg 46a, vanaf kwart voor zeven in de avond. Tot half acht spelen leerlingen van Radboud met elkaar enkele
muziekstukjes. Kinderen uit Schiedam die een muziekinstrument bespelen kunnen mee komen doen.

Mini-Maestro – dirigeer workshop vanaf zeven uur bij Sint Radboud. Leer van een echte dirigent hoe je een orkest moet dirigeren en na afloop mag je even een minimaestro zijn als je zelf voor het orkest van Sint Radboud staat en de maat mag slaan. Dirigent Bastiaan Uijl belooft je een magisch moment tijdens deze workshop die plaatsvindt in het verenigingsgebouw van Radboud, vanaf zeven uur. 

De Walvisch

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Jenevermuseum

Naar aanleiding van de opdracht voor het etiket van de Vriendenfles heeft het Nationaal Jenevermuseum Aldo Houben de kans gegeven om een expositie in te richten. In de expositie ‘Uit Mijn Hoofd’ laat hij een selectie van zijn werk zien in de Melcherszaal. Van elf tot vijf te bezoeken.

‘Straks gaat het jenever sneeuwen’ gaat over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling Stipendium Schiedams Water 2022. Hier zie je het werk van drie jonge talentvolle fotografen: Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus. Te zien van elf tot vijf uur.

'We once were one' heet de tentoonstelling van Femmy Otten (1981), waarin ze een ferm pleidooi houdt voor kwetsbaarheid en intimiteit in een verharde en grillige tijd. ​De expositie is ingericht als totaalinstallatie, waarin nieuwe werken worden gecombineerd met bestaand werk. Otten stelt daarin voor om te bezinnen op onze oorsprong, op wat ons verbindt en samenbrengt – op wat echt belangrijk is. Immers: ooit waren we één. ​

Vier verschillende landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en de warmte van het Italiaanse dorpje Rivello. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Ze kregen de ondertitel: een Cobra-kunstenaar op zoek naar inspiratie.

Kunstenaar Narges Mohammadi (1993) maakt voor Stedelijk Museum Schiedam een ruimtevullende installatie met de titel Onzichtbare handen. Het museum vroeg Mohammadi een nieuw werk te maken dat met Schiedam te maken heeft. Ze koos ervoor om een kant van de stad te laten zien die vaak onzichtbaar blijft. Een zomer lang werkte ze als invalkracht in de Schiedamse thuiszorg en trad daarmee in de voetsporen van haar eigen moeder. Haar ervaringen verwerkt ze in het kunstwerk Onzichtbare handen. Een ode aan de thuiszorghulp.

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.

Indiase dansen 

Verschillende dansstijlen uitproberen en oefenen, samen met de andere deelnemers en de professionele begeleider. Goed voor een middag vol plezier en ontspanning, belooft organisator Stoed. Elke dinsdag van een tot vier. Gratis in De 5 Molens. Aanmelden is wel gewenst, via T: 010 - 470 55 00 of E: vitamine-g@stoed.nl.

Ontmoetingshuis De Weerklank

Middagje Creatief, vanaf half drie tot vier uur.  Schilderen, tekenen, of nog een andere creatieve activiteit? Er is van alles mogelijk deze middag in De Weerklank. Adres: Cornelia van Zantenplein 51.

Nederlands voor Chinezen

In wijkhuis Oost, tussen half tien en elf.

Digitaal Lokaal

In het wijkhuis Dreesplein, tussen een en twee.

Bewegen voor ouderen

In wijkhuis Oost, van half twee tot half drie.

Taalcafé

In wijkhuis Dreesplein - vrije inloop voor wie vragen heeft over taalles. Van half elf tot half twaalf.

Jurk & Co

De kledingbank van Groenoord is vandaag open van negen tot twaalf, om kleding te brengen en te halen. In de Diepenbrockstraat 31a.

Lunch

Tussen half twaalf en een wordt 'de lunch genoten' in het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein.

Seniorengym

Van tien tot elf wordt er gegymd in het ontmoetingscentrum op het Van Beethovenplein.