Agenda

Zaterdag 25 maart

25-03-2023 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 25 maart onder meer:

Jeneverfestival

Opening van het festival, vandaag om twee uur door burgemeester Lamers, in de Havenkerk.
Twee dagen lang presentaties bijwonen van diverse merken en (tegen betaling) workshops en proeverijen waarmee distillateurs de achtergrond van hun producten belichten. Verder is het stil genieten van favoriete muziek bij de silent disco. Buiten de Havenkerk staan enkele foodtrucks opgesteld.
Om een uur al wordt het aloude Schiedamse merk Rynbende opnieuw geïntroduceerd, op de Graanzolder van het museum. De jenever kreeg de naam ‘The Mayor of Exploration’ mee. Met deze jenever is de firma Rynbende na bijna veertig jaar afwezigheid weer terug op de markt van gedistilleerd. 
Vanaf half drie vindt in het museum de presentatie plaats van de Stokertrots 2023. Dit is een moutwijn met toevoegingen van bijzondere ingrediënten die volgens eeuwenoude methode is gestookt in de historische branderij. Hoofdstoker Rutger Vismans reikt de eerste fles Stokerstrots uit aan burgemeester Lamers. 

Bibliotheek Schiedam

Inloopworkshops in het kader van de Kindermuziekweek, in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145. Kinderen krijgen de gelegenheid om kennis te maken met diverse muziekinstrumenten, kunnen muziekinstrumentjes knutselen, muziekpuzzels maken en kleurplaten kleuren. Tijdens de workshops leren de kinderen ook enkele noten spelen en wordt geoefend met het Kindermuziekweeklied ‘Iedereen verstaat muziek’ wat tijdens een gezamenlijke afsluiting in de bibliotheek wordt gespeeld, gezongen en gedanst. Vanaf twee uur, tot vier uur.

Wenneker Cinema

20.00 uur: De Acht Bergen
20.30 uur: EO

Theater aan de Schie

Scapino Ballet Rotterdam - Two Tales, vanaf kwart over acht.

Jacobs Gasthuis

Optreden koor Stand Together 

Sir Winston

De Minions zijn te gast bij Sir Winston Fun & Games op het Eurosccoopcomplex. Tussen twaalf en vier.

Open Art Exchange

De tentoonstelling Faces bij Open Art Exchange toont portretten van geobserveerde hedendaagse Afrikaanse identiteiten. 'Een uitgesproken kans om een kijkje te nemen in de creatieve wereld van de Afrikaanse kunst. 

De Walvisch

Museummolen De Walvisch is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Art Centre Schiedam

Een expositie naar aanleiding van het tienjarige jubileum van Wereldboom de Plantage Plataan, die recht tegenover het nieuwe Art Centre Schiedam staat.

Jenevermuseum

Naar aanleiding van de opdracht voor het etiket van de Vriendenfles heeft het Nationaal Jenevermuseum Aldo Houben de kans gegeven om een expositie in te richten. In de expositie ‘Uit Mijn Hoofd’ laat hij een selectie van zijn werk zien in de Melcherszaal. Van elf tot vijf te bezoeken.

Te zien: ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’, over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Stedelijk Museum Schiedam

Tentoonstelling Stipendium Schiedams Water 2022. Hier zie je het werk van drie jonge talentvolle fotografen: Julia Gat, Florian Braakman en Bram Petraeus. Te zien van elf tot vijf uur.

Met Spirituele Urgentie zoomt het museum in op de betekenis van spiritualiteit en daagt je uit om op een holistische reis door het museum te gaan.
Samengesteld in samenwerking met jonge curatoren. Te zien zijn werken van de meest actuele, discipline-overstijgende makers. Zij worden vergezeld van de werken van geestverwante kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. De tentoonstelling gaat niet over verschillen, maar juist over de gemene deler: de urgentie van spiritualiteit. Zie dit artikel.

'We once were one' heet de tentoonstelling van Femmy Otten (1981), waarin ze een ferm pleidooi houdt voor kwetsbaarheid en intimiteit in een verharde en grillige tijd. ​De expositie is ingericht als totaalinstallatie, waarin nieuwe werken worden gecombineerd met bestaand werk. Otten stelt daarin voor om te bezinnen op onze oorsprong, op wat ons verbindt en samenbrengt – op wat echt belangrijk is. Immers: ooit waren we één. ​

Vier verschillende landen op het Afrikaanse continent, de uitgestrekte natuur van IJsland en Groenland en de warmte van het Italiaanse dorpje Rivello. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Ze kregen de ondertitel: een Cobra-kunstenaar op zoek naar inspiratie.

Kunstenaar Narges Mohammadi (1993) maakt voor Stedelijk Museum Schiedam een ruimtevullende installatie met de titel Onzichtbare handen. Het museum vroeg Mohammadi een nieuw werk te maken dat met Schiedam te maken heeft. Ze koos ervoor om een kant van de stad te laten zien die vaak onzichtbaar blijft. Een zomer lang werkte ze als invalkracht in de Schiedamse thuiszorg en trad daarmee in de voetsporen van haar eigen moeder. Haar ervaringen verwerkt ze in het kunstwerk Onzichtbare handen. Een ode aan de thuiszorghulp.

En natuurllijk is het Panorama Schiedam te zien, een overzicht van de Schiedamse geschiedenis.